ΡΟΗ 24/7:

Συμπληρώματα Διατροφής

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Είναι προϊόντα, τα οποία λαμβάνονται από το στόμα, και περιέχουν συστατικά που έχουν σκοπό να ενισχύσουν την δίαιτα του ανθρώπου και τα οποία αλλιώς δεν θα προσλαμβανόταν σε επαρκείς ποσότητες.

Αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βότανα και άλλα φυτικά συστατικά, αμινοξέα, ένζυμα, μεταβολίτες κλπ. Κυκλοφορούν σε πολλές μορφές, όπως χάπια, κάψουλες, σκόνη, υγρή μορφή, μπάρες, και πρέπει πάντα να φέρουν ειδική σήμανση και διευκρίνιση ότι δεν αποτελούν τρόφιμα αλλά συμπληρώματα της καθημερινής διατροφής.

Υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν περισσότερα από 50.000 διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής, ενώ η χρήση τους κυρίως στο δυτικό κόσμο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη (εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί Αμερικανοί καταναλώνουν συστηματικά κάποιο συμπλήρωμα).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται επειδή κατά βάση μας βοηθούν να επιτύχουμε την πρόσληψη της επιστημονικά συνιστώμενης ποσότητας ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών, σε περίπτωση που αυτό δεν επιτυγχάνεται με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, τα συμπληρώματα δεν θα έπρεπε και δεν μπορούν να υποκαθιστούν μια σωστή, υγιεινή διατροφή βασισμένη στην κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων. Αντίθετα, η ισορροπημένη διατροφή καθιστά τη χρήση τους περιττή στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες.

Σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα συμπληρώματα δεν έχουν θέση στη θεραπεία ή στην πρόληψη ασθενειών (με εξαίρεση ίσως τις βιταμίνες). Ισχυρισμοί ότι κάποια προϊόντα «… ανακουφίζουν από τους πόνους …» ή «… καταπολεμούν την νόσο …» συχνά είναι ατεκμηρίωτοι και παραπλανητικοί.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής;

Πολλές φορές η αυθαίρετη λήψη συμπληρωμάτων εγκυμονεί κινδύνους. Αρκετά από αυτά περιέχουν δραστικά συστατικά με ισχυρές βιολογικές επιδράσεις. Ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με τα συμβατικά φάρμακα, όταν λαμβάνονται ταυτοχρόνως, και είτε να εξουδετερώνουν είτε να ενισχύουν τη δράση τους. Ακόμη, κάποια από τα συστατικά των συμπληρωμάτων, όπως η Βιταμίνη Α, η Βιταμίνη D και ο Σίδηρος, μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία όταν ληφθούν σε υπερβολικές ποσότητες.

Και βέβαια πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, ορισμένα από τα προϊόντα αυτά να μην έχουν ελεγχθεί επαρκώς επιστημονικά ή και να περιέχουν συστατικά που δεν αναγράφονται στις ετικέτες τους, γεγονός που ενίοτε συνδέεται με απρόβλεπτες παρενέργειες.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, συνεπώς δεν υπόκεινται στους αυστηρούς ελέγχους των αρμόδιων Φορέων και Υπηρεσιών, σχετικά με την ασφάλεια και τη δραστικότητά τους, πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Ειδικά τα σκευάσματα που εύκολα μπορεί να προμηθευτεί κανείς από το Διαδίκτυο, είναι συχνά άγνωστης ποιότητας ή και επικίνδυνα. Σε κάποιες χώρες, όπως λόγου χάριν στις ΗΠΑ, όταν ένα σκεύασμα περιέχει κάποιο νέο συστατικό, προηγούνται της κυκλοφορίας έλεγχοι , που και πάλι όμως αφορούν στην ασφάλεια και όχι στη δραστικότητα και την αποτελεσματικότητα του προϊόντος.

Συμπερασματικά, για την ποιότητα και την ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής υπεύθυνοι είναι οι κατασκευαστές και οι διανομείς τους. Υποχρεούνται από νόμους να εγγυώνται ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας, να αναγράφουν στις ετικέτες, αναλυτικά και με ακρίβεια, τα συστατικά των συμπληρωμάτων και να καταγράφουν όλες τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση τους.

Άρα, προκειμένου να γίνεται ορθή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, ας έχουμε υπόψη ότι:

Παρότι πολλά από αυτά που «υπόσχεται» ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι τεκμηριωμένα, κάποια άλλα ίσως να μην έχουν ακόμη αποδειχθεί.

Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Καλό είναι να προσέχουμε τα συμπληρώματα που «… είναι αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις», «… μπορούν να θεραπεύσουν», «… είναι απολύτως ασφαλή και χωρίς καμία παρενέργεια».

Το φυσικό δεν είναι πάντα και ασφαλές. Υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα φυσικών συστατικών που είναι αλλεργιογόνα, τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα για τον άνθρωπο.

Ας μην υποθέτουμε ότι αν κάτι δεν είναι χρήσιμο, τουλάχιστον δεν θα μας βλάψει.

Όταν προμηθευόμαστε συμπληρώματα από το Διαδίκτυο, ενδείκνυται να προτιμάμε γνωστούς κατασκευαστές και να αναζητάμε πληροφορίες για τα προϊόντα πριν την αγορά τους.

Είναι συνετό να ενημερώνουμε και να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, πριν τη χρήση συμπληρωμάτων, ειδικά αν πάσχουμε από χρόνιες παθήσεις (σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιολογική νόσο) ή αν ανήκουμε σε ειδικές κατηγορίες ατόμων (έγκυος, θηλάζουσα ή παιδί).

Και πάντα να θυμόμαστε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια.

επιστροφή στην κορυφή