ΡΟΗ 24/7:

Μιλώντας για τη διάσταση της ανησυχίας

 

 

  Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για τη σημασία του να ζεις ελεύθερος, απαλλαγμένος από φόβους, άγχη… «Ζήσε, μην κρατάς τον εαυτό σου δέσμιο του άγχους»… Θα αναρωτιόταν κανείς, είναι δυνατόν η ανθρώπινη φύση να μη βρει προβληματισμούς, να μη βρει πηγές ανησυχίας;

  Ως άνθρωποι, έχουμε αγωνίες προσωπικές, εσωτερικές, επαγγελματικές, οικονομικές… Αγωνίες ζωής που ο καθένας μπαίνοντας στην πραγματική ζωή καταλαβαίνει ότι η ζωή πραγματικά είναι αγώνας. Αν θα μπορούσε κανείς να μπει στο μυαλό των ανθρώπων θα έβλεπε ότι οι σκέψεις για το μέλλον και η αγωνία για αυτό κυριαρχούν σε σχέση με αυτό που ζουν στο εδώ και τώρα.‘Έτσι λοιπόν, οι αγχώδεις σκέψεις μας μπορεί να έχουν την έναρξή τους στο παρελθόν, να πυροδοτούνται από το παρόν και να κατευθύνονται περισσότερο στο μέλλον μέσω ανησυχιών.

  Στόχος του άρθρου είναι να διαχωρίσουμε τη φυσιολογική ανησυχία από την παθολογική. Πότε η ανησυχία και η αγωνία γίνονται σημάδι ότι κάτι πραγματικά δεν πάει καλά;

  Είναι αλήθεια ότι γεννιούνται άνθρωποι που και είναι περισσότερο ευάλωτοι στο άγχος, το άγχος δηλαδή κληρονομείται ως προδιάθεση. Από την άλλη καθοριστικής σημασίας είναι οι στρεσσογόνοι παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση και την πορεία του. Έτσι πραγματικά ενώ όλοι βιώνουν άγχος, κάποιους του ταλαιπωρεί περισσότερο και είναι πιθανό, αν υπάρξουν οι συνθήκες, να αναπτύξουν κάποιο αγχώδη διαταραχή.

  Θέλοντας λοιπόν να διασαφηνίσουμε πότε χρειάζεται κάποιος να προβληματιστεί για το πότε οι ανησυχίες είναι πρόβλημα, θα αναλυθεί μία από τις αγχώδεις διαταραχές, η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή.

  Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της το υπερβολικό άγχος, στενοχώρια και ανησυχία που το άτομο δυσκολεύεται να ελέγξει. Τα άτομο με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή συνήθως ανησυχούν υπερβολικά για καθημερινά προβλήματα ζωής, όπως η δουλειά, τα οικονομικά, υ υγεία των μελών της οικογένειας, οι σχέσεις τους, τα προβλήματα του αυτοκινήτου κτλ. Για να πούμε ότι το άτομο πάσχει από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή θα πρέπει:

Α) Το υπερβολικό άγχος και η ανησυχία να συμβαίνει τις περισσότερες μέρες για τουλάχιστον 6 μήνες.

Β) Το άτομο το βρίσκει δύσκολο να ελέγξει την ανησυχία

Γ) Το άγχος και η ανησυχία συνδέονται με τρία ή περισσότερα από τα παρακάτω έξι συμπτώματα ( με τουλάχιστον κάποια συμπτώματα παρόντα τις περισσότερες μέρες για τους τελευταίους 6 μήνες)

  1. Εσωτερική ανησυχία
  2. Εύκολη κόπωση
  3. Δυσκολία στη συγκέντρωση ή νοιώθει το μυαλό του άδειο
  4. Ευερεθιστότητα
  5. Μυϊκή τάση
  6. Διαταραχή του ύπνου

Επιπρόσθετα, το άτομο έχει έκπτωση στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλους τομείς της λειτουργικότητας.

  Η ζωή είναι αγώνας, τον αγώνα όμως αυτό μπορούμε να τον χρωματίσουμε όπως εμείς θέλουμε. Χρειάζεται λοιπόν, το άτομο που καταλαβαίνει ότι η ανησυχία και το άγχος του, το ταλανίζουν να αναζητήσει βοήθεια προκειμένου να επιδιώξει μια πιο ευχάριστη και λειτουργική ζωή.

                 Γιαννακάρα Ιωάννα

                 Ψυχολόγος Α.Π.Θ

                 Παναγιάς Κορυφινής 26

                 Τηλ: 6975 83 87 83

 
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 20:29
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το κοινωνικό άγχος στη ζωή μας ΚΟΠΩΣΗ »
επιστροφή στην κορυφή