ΡΟΗ 24/7:

Γιατροί του κόσμου: Χωρίς εμβόλια πάνω από 250.000 παιδιά λόγω κρίσης

143504

Περισσότερα από 250.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και δεν κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια.

Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται κατά προσέγγιση, καθώς την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία για το εμβολιαστικό επίπεδο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να μην παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα σχετικά στοιχεία που είναι υποχρεωμένη να δώσει.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας των «Γιατρών του Κόσμου», Λιάνα Μαΐλλη, ο υπολογισμός αυτός έγινε πριν από δύο χρόνια, πολύ πριν υπάρξει η δραματική αύξηση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος. «Στους αριθμούς που είχαμε προστίθενται και τα παιδιά των προσφύγων που δεν ξέρουμε πόσα εμβόλια έχουν κάνει. Όλα αυτά δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση και είναι ορατός ο κίνδυνος να εμφανιστούν νοσήματα που είχαν εξαλειφθεί, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, και τα οποία σποραδικά εμφανίζονται», υπογράμμισε η κ. Μαΐλλη.

Μετά την απόλυση μεγάλου αριθμού γιατρών, συμπλήρωσε η ίδια, «ο ΕΟΠΥΥ και οι άλλες δομές υγείας έχουν αποδεκατιστεί και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, πόσο μάλλον τα ανασφάλιστα παιδιά».

Υψηλά είναι και τα ποσοστά των οδοντιατρικών προβλημάτων στα παιδιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των «Γιατρών του Κόσμου», Νικήτα Κανάκη, πριν από δύο χρόνια ο δείκτης τερηδόνας στα παιδιά ήταν 60%, ποσοστό που σήμερα έχει αυξηθεί, ωστόσο και εκεί δεν υπάρχουν τα πραγματικά στοιχεία. «Έως το 2013 είχαμε μια διαφοροποίηση των αστικών περιοχών με την περιφέρεια. Στις μη αστικές περιοχές έπαιζαν ρόλο τα κέντρα υγείας, ωστόσο με τη συνταξιοδότηση και τον αργό θάνατο του συστήματος υγείας οι πρώτες θέσεις που μένουν κενές είναι των οδοντιάτρων, άρα πλήττεται η οδοντιατρική φροντίδα στην επαρχία. Επίσης, στις μεγάλες πόλεις ήταν καθαρά ιδιωτική η οδοντιατρική περίθαλψη και τώρα αυτό χάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης», εξήγησε ο Μιχάλης Καλαβρυτινός, εκ μέρους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Προγράμματα εμβολιασμού

Δύο προγράμματα παιδικού εμβολιασμού και οδοντιατρικής φροντίδας συνδιοργάνωσαν η «Ελληνική Πρωτοβουλία» και το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών του Κόσμου» από τον Φεβρουάριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015. Από τα δύο προγράμματα ωφελήθηκαν συνολικά 15.303 άτομα, στη συντριπτική πλειονότητά τους ανασφάλιστοι πολίτες. Για τα δύο προγράμματα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Ελληνική Πρωτοβουλία» έδωσε δωρεά 300.000 δολαρίων προς τους «Γιατρούς του Κόσμου».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παιδικού εμβολιασμού συνολικά εξετάστηκαν και εμβολιάστηκαν 6.878 παιδιά, ενώ πραγματοποιήθηκαν 7.981 εμβολιασμοί τόσο στα ανοιχτά πολυϊατρεία της οργάνωσης (Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά) όσο και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων της οργάνωσης σε σχολεία και ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά ανά την Ελλάδα. Στα παιδιά προσφέρθηκε πλήρης εμβολιαστική κάλυψη με τα εμβόλια που είναι υποχρεωτικά (κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκίτη, της πολιομυελίτιδας, του αιμόφιλου, της ηπατίτιδας Α' και Β', της ανεμοβλογιάς, της μηνιγγίτιδας, του πνευμονιόκοκκου, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς).

«Για να πάει ένα παιδί σχολείο θα πρέπει να δείξει το βιβλιάριο υγείας, όπου φαίνεται αν είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οπότε η απουσία εμβολιασμών στα παιδιά έχει επίδραση και στη φοίτησή τους», επισήμανε η κ. Μαΐλλη.

«Είναι οξύμωρο σχήμα ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να δώσει δωρεάν στα παιδιά τα εμβόλια, την ώρα που το πρόγραμμα εμβολιασμών είναι υποχρεωτικό», συμπλήρωσε η ίδια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οδοντιατρικής κάλυψης παιδιών και ενηλίκων, ομάδα οδοντιάτρων των «Γιατρών του Κόσμου» παρείχε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά και ενηλίκους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η οδοντιατρική περίθαλψη έγινε σε ασθενείς που προσήλθαν στα οδοντιατρικά τμήματα των ανοιχτών πολυϊατρείων της οργάνωσης σε Αθήνα και Πέραμα ή στην κινητή οδοντιατρική μονάδα που βρέθηκε σε περιοχές εκτός Αττικής. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εξετάστηκαν 2.422 ενήλικοι και 6.003 παιδιά, ενώ παρασχέθηκε και ορθοδοντική θεραπεία σε επιπλέον 54 άτομα. «Πίσω από τα νούμερα υπάρχουν ανθρώπινες ιστορίες. Πολλά από τα παιδιά πονούσαν, είχαν πρόβλημα και είχαν ενοχική στάση προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την αδυναμία των γονιών τους να πληρώσουν την οδοντιατρική περίθαλψη», παρατήρησε ο Ν. Κανάκης.

Η «Ελληνική Πρωτοβουλία» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια στις ΗΠΑ, έπειτα από πρωτοβουλία των Ελλήνων της Αμερικής και πλέον και της Αυστραλίας. Στόχος της είναι να συλλέγει πόρους από την ομογένεια και να τους διανέμει στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ανάγκη. Όπως επισήμανε ο διευθυντής προγραμμάτων του οργανισμού, Μιχάλης Πρίντζος, οι δύο τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η «Ελληνική Πρωτοβουλία» είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Στον τομέα της αντιμετώπισης της κρίσης η «Ελληνική Πρωτοβουλία» έχει δωρίσει περισσότερα από 2,5 εκατ. δολάρια σε διάφορες δράσεις.

govastileto.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2