ΡΟΗ 24/7:

Η κλασσική παρεξήγηση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα

143493

Δεν είναι καθόλου σπάνια η περίπτωση κατά την οποία μια γυναίκα είναι φιλική, ένθερμη και χαμογελαστή ενώ εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για συζήτηση με έναν άνδρα και αυτός ερμηνεύει τη συμπεριφορά της ως εκδήλωση σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Το ίδιο συχνά μια γυναίκα μπορεί να παρερμηνεύσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον ενός άνδρα και να το θεωρήσει απλά φιλικό.

 

Μια πρόσφατη νορβηγική μελέτη μάλιστα, δείχνει ότι πρόκειται για μια κλασική παρεξήγηση που συμβαίνει ανάμεσα στα δυο φύλα. Οι γυναίκες της μελέτης ανέφεραν ότι συχνά οι άνδρες παρερμηνεύουν τις φιλικές τους προθέσεις ως σεξουαλικές και οι άνδρες ανέφεραν ότι συχνά οι γυναίκες παρερμηνεύουν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον ως φιλικό.

Οι ερευνητές παρατηρούν ότι ιδωμένα από μια εξελικτική σκοπιά τα ευρήματα αυτά δεν τους προκαλούν έκπληξη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός πως μια παρόμοια μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ είχε τα ίδια αποτελέσματα παρά τις όποιες πολιτισμικές διαφορές ως προς την ισότητα των δυο φύλων και το βαθμό σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στους διάφορους τομείς της ψυχολογίας και της καθημερινής ζωής, όπως είναι η ψυχική τους ικανότητα, τα διανοητικά τους επιτεύγματα, οι διατροφικές τους προτιμήσεις. Στο ζήτημα της αναπαραγωγής όμως και της επιλογής σεξουαλικού συντρόφου υπάρχουν διαφορές.

Η εξελικτική ψυχολογία είναι η μελέτη τους τρόπου εξέλιξης, ανάπτυξης και προσαρμογής του ανθρώπινου εγκεφάλου με το πέρασμα των χρόνων. Μέσα από το πρίσμα της εξελικτικής ψυχολογίας λοιπόν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί οι άνδρες καταλήγουν στο λάθος συμπέρασμα ότι η γυναίκα που τους χαμογελά κατά τη διάρκεια της συζήτησης θέλει να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί τους.

Για τον άνδρα, ιδωμένο πάντα από εξελικτική σκοπιά, η καλή αναπαραγωγική υγεία σχετίζεται με το πόσους απογόνους μπορεί να αποκτήσει και κατ επέκταση πόσες γυναίκες θα μπορέσει να γονιμοποιήσει. Για τις γυναίκες όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Για μια γυναίκα το να έχει σεξουαλικές επαφές με διαφορετικούς συντρόφους σε κοντινά χρονικά διαστήματα δε θα της δώσει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερους απογόνους. Κατά συνέπεια, εξελικτικό όφελος από την εκμετάλλευση της κάθε ευκαιρίας για σεξουαλική πράξη υπάρχει μόνο στην περίπτωση του άνδρα.

Ταυτόχρονα, το κόστος που έχει για μια γυναίκα αν εκτίμηση το ενδιαφέρον ενός άνδρα ως σεξουαλικό είναι μεγάλο, ακριβώς επειδή υπάρχει η πιθανότητα της εγκυμοσύνης και άρα της γέννησης και ανατροφής του παιδιού ενώ παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι ευκαιρίες αναπαραγωγής με άλλους συντρόφους ενδεχομένως πιο κατάλληλους. Οι γυναίκες λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια είναι πιο επιλεκτικές από τους άνδρες και αναζητούν από αυτούς ξεκάθαρα μηνύματα πριν μπουν στη λογική να σκεφτούν τη σεξουαλική πράξη. Μπορεί αυτή η διαδικασία να μην είναι συνειδητή, αλλά τα αποτελέσματά της μπορούν να μετρηθούν εμπειρικά.

Τα αποτελέσματα λοιπόν και των δυο μελετών, της νορβηγικής και της αμερικανικής δείχνουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θεωρούν ότι τα κοινωνικά τους μηνύματα παρερμηνεύονται από το αντίθετο φύλο. Οι άνδρες μάλιστα φαίνεται να παρεξηγούν πιο συχνά τη φιλική διάθεση των γυναικών από ότι οι γυναίκες παρερμηνεύουν το σεξουαλικό ενδιαφέρον των ανδρών. Βρέθηκε, ωστόσο, ότι οι άνδρες σπάνια παρερμηνεύουν τη συμπεριφορά των γυναικών που δηλώνει όντως σεξουαλικό ενδιαφέρον ανεξάρτητα από το εάν διατηρούν ή όχι μόνιμη σχέση.

Σημειώνουμε εδώ ότι η Νορβηγία είναι μια από τις χώρες που χαρακτηρίζονται περισσότερο για την ισότητα των δύο φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 20η θέση σε μια επίσημη ενδεικτική λίστα. Το γεγονός λοιπόν ότι η υπόθεση της εξελικτικής ψυχολογίας υποστηρίζεται από μια μελέτη που διεξάγεται σε μια κοινωνία ισότητας των δυο φύλων αποδυναμώνει τους ισχυρισμούς που θέλουν τους κοινωνικούς ρόλους των ανδρών και των γυναικών στα διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια να επηρεάζουν την ψυχολογία τους κατά την επικοινωνία τους με το άλλο φύλο.

Οι ερευνητές στην παρούσα φάση συλλέγουν δεδομένα από άτομα ηλικίας 16-19 για να διερευνήσουν εάν αυτού του τύπου η παρεξήγηση στις ηλικίες αυτές μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική παρενόχληση.

Μπορεί η εξελικτική ψυχολογία να εξηγεί ενίοτε τα κίνητρα της ανάρμοστης συμπεριφοράς των ανδρών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τη δικαιολογεί. Ίσως ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης της σεξουαλικής παρενόχλησης να είναι η υπεύθυνη ενημέρωση των ανδρών ότι η φιλική στάση των γυναικών απέναντι τους δεν κρύβει σεξουαλικό ενδιαφέρον και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο. Όταν μια γυναίκα χαμογελά ζεστά σε ένα άνδρα, τον πλησιάζει, γελά με τα αστεία του, ή πιάνει το βραχίονα του για να στηριχθεί, σίγουρα δείχνει ότι αισθάνεται άνετα και οικεία μαζί του, αλλά είναι πολύ πιθανό η συμπεριφορά της να μην υποδηλώνει καμία σεξουαλική έλξη.

 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χειρουργός- Ανδρολόγος - Σεξολόγος Κ. Κωνσταντινίδης
govastileto.gr

επιστροφή στην κορυφή