ΡΟΗ 24/7:

Φθινοπωρινή ισημερία. Google Doodle για την πρώτη μέρα του φθινοπώρου

doodle

Στο βόρειο ημισφαίριο όπου ανήκει η Ελλάδα η φθινοπωρινή ισημερία θα λάβει χώρα στις 11:20 το πρωί της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου

 

Την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου (23 Σεπτεμβρίου) τιμά η google με το doodle της. 

Στο βόρειο ημισφαίριο όπου ανήκει η Ελλάδα η φθινοπωρινή ισημερία θα λάβει χώρα στις 11:20 το πρωί της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει η άνοιξη.

Στην ισημερία, σε όλο τον κόσμο, η νύχτα και η μέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (αλλά όχι ακριβώς ισομοιρασμένη). Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Αποτελούν περιοδικά -ανά εξάμηνο- αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της, ο οποίος βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών.

Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν ποικίλες μυθικές σημασίες.

Η μετεωρολογική έναρξη του φθινοπώρου και κάθε άλλης εποχής βασίζεται σε στοιχεία για τις μέσες θερμοκρασίες.

 

 

news247.gr

επιστροφή στην κορυφή