ΡΟΗ 24/7:

Μέκκα: Πάνω από 700 άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο

mecca1

Παγκόσμιος θρήνος για τα εκατοντάδες θύματα, που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα. Οι μεγαλύτερες τραγωδίες του ιερού προσκυνήματος από το 1990 (Pics)

 

Τους 717 έχει φθάσει ο απολογισμός των νεκρών, διαφόρων εθνικοτήτων, από το ποδοπάτημα κατά το ετήσιο προσκύνημα του χατζ στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 805 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ποδοπάτημα που προκλήθηκε από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη Μίνα έξω από την ιερή για τους Μουσουλμάνους πόλη Μέκκα όπου περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο χατζ.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, προκάλεσε σοκ, όχι επειδή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι τέτοιο, αλλά λόγω του μεγέθους της τραγωδίας.

Το ποδοπάτημα του πλήθους στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, είναι η δεύτερη τραγωδία του πλήττει το φετινό ιερό προσκύνημα, μετά την πτώση του γερανού στις 11 Σεπτεμβρίου στο Μεγάλο Τζαμί της ιερής πόλης που σκότωσε 109 ανθρώπους.

Είναι η πρώτη τραγωδία που οφείλεται στην κίνηση του πλήθους κατά τη διάρκεια του χατζ από το 2006.

Στις 12 Ιανουαρίου 2006, 364 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα του πλήθους κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού των στηλών του σατανά στη Μίνα.

Την 1η Φεβρουαρίου 2004, 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα στη Μίνα, την πρώτη ημέρα του λιθοβολισμού των στηλών.

Στις 9 Απριλίου 1998, περισσότεροι από 118 προσκυνητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού.

Στις 15 Απριλίου 1997, κατά την πυρκαγιά που προκλήθηκε από καμινέτο σε καταυλισμό προκυνητών στην κοιλάδα της Μίνα έχασαν τη ζωή τους 343 άνθρωποι.

Στις 24 Μαΐου 1994, 270 προσκυνητές σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα λόγω της πολυκοσμίας κατά την τελετή του λιθοβολισμού.

Στις 2 Ιουλίου 1990, γιγάντιο ποδοπάτημα στο τούνελ της Μίνα εξαιτίας βλάβης στο σύστημα εξαερισμού προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 1.426 προσκυνητών.

Η Τεχεράνη επιρρίπτει την ευθύνη σε σφάλματα στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας

Παράλληλα, το Ιράν επέρριψε την ευθύνη για τη σημερινή τραγωδία στη Μέκκα σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.


Από τους 453 νεκρούς προσκυνητές που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής στη Μίνα, οι 43 είναι ιρανοί πολίτες.
"Για λόγους που αγνοούμε" ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του προσκυνήματος (χατζ). "Αυτό προκάλεσε αυτό το τραγικό συμβάν", πρόσθεσε ο Σαΐντ Οχάντι στην ιρανική τηλεόραση.

mecca2

mecca3

mecca4

mecca5

 

news247.gr

επιστροφή στην κορυφή