Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

tsipras aerodromio

Με το βλέμμα στο χρέος

 

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα, Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Πρώτο στην ατζέντα των επαφών του Έλληνα Πρωθυπουργού βρίσκεται το θέμα του χρέους.

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης ξεκινά απόψε (ώρα Ελλάδας), με την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη συζήτηση που διοργανώνεται από Ίδρυμα Κλίντον. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στα εργαλεία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και να υπογραμμίσει ότι η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχει και τον πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Με το χρέος στην ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη

Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει πιθανότατα την Τετάρτη τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ενώ ολιγόλεπτη συνάντηση αναμένεται και με τον Μπαράκ Ομπάμα στο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή όλων των ηγετών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, αλλά και στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προς τους αρχηγούς όλων των ξένων αποστολών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αποκλείουν την πιθανότητα διμερούς συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σημαντική είναι όμως η συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Τζον Κέρι, για τον οποίο υπήρξαν πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ότι μελετά επίσκεψη στην Ελλάδα. Το τετ α τετ Τσίπρα-Κέρι θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της συνάντησης του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα θέματα της οικονομίας, αλλά και διεθνή ζητήματα, ενώ θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις αμερικανικές απόψεις και να καταθέσει τις δικές του ανησυχίες για το ελληνικό πρόγραμμα και τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.

Συναντήσεις με άλλους ηγέτες

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τους Προέδρους της Κύπρου, της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, αλλά και τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» αλλά και στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση.

Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και με εκπροσώπους της Ομογένειας.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Επαφές Κοτζιά

Στις ΗΠΑ βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σήμερα, Κυριακή, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράκ και του Σαν Μαρίνο.

Ο κ. Κοτζιάς θα παραβρεθεί, στη συνέχεια, στη Συνάντηση Παγκόσμιων Ηγετών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στην τελετή λήξης της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» και θα παρακαθίσει στο 10ο Ετήσιο Υπουργικό Δείπνο για τη Μέση Ανατολή, που διοργανώνει το International Peace Institute.

 

in.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020