ΡΟΗ 24/7:

Ενοίκια: Φορολόγηση με την είσπραξη υπό προϋποθέσεις

euro spiti

Κατατέθηκε εχθές το Βράδυ το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Εκτός των άλλων ρυθμίσεων το νομοσχέδιο περιέχει και διάταξη που αφορά το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων μετά και την κατάργηση της διάταξης για την εκχώρησή τους στο δημόσιο.
Αναλυτικά η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ότι τα εισοδήματα από ενοίκια τα οποία αποκτώνται από την 1.1.2015 και εξής φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράττονται, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Αιτιολογική έκθεση
Άρθρο 12
Με την προτεινόμενη διάταξη αντιμετωπίζεται με ορθολογικό τρόπο το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση της παραγράφου 4 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 του ν. 4328/2015, με την οποία προβλεπόταν η μη φορολόγηση του δικαιούχου ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον αυτά εκχωρούνταν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.
Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ότι τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους, φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, και αποκτώνται από την 1.1.2015 και εξής φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράττονται, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Διάταξη νόμου
Άρθρο 12
1. Στο άρθρο 39 του ν.4172/2013 (Α' 167) προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.»
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν εφαρμογή για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Πηγή: http://bee-metron.blogspot.gr/2015/11/blog-post_18.html

επιστροφή στην κορυφή