Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Σ. Αραβία εκτέλεσε 47 άτομα για τρομοκρατία -Ανάμεσά τους σιίτης κληρικός

56844

Η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην εκτέλεση 47 ατόμων για τρομοκρατία, ανάμεσά τους ένας κορυφαίος σιίτης κληρικός, ο σεΐχης Νιμρ αλ-Νιμρ.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς που εκτελέστηκαν το Σάββατο εμπλέκονταν σε μία σειρά επιθέσεων της αλ-Κάιντα, από το 2003 έως το 2006, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι η εκτέλεση του Νιμρ «θα κοστίσει ακριβά στη Σαουδική Αραβία».

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είχε απορρίψει την έφεση ενάντια στη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί νωρίτερα στον Νιμρ, ο οποίος καλούσε σε πορείες υπέρ της δημοκρατίας, ενώ η σύλληψή του το 2012 είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Για καιρό, ο Νιμρ θεωρούνταν ο πιο ομιλητικός ηγέτης των Σιιτών στην ανατολική σαουδική επαρχία Κατίφ, διατεθειμένος να επικρίνει δημόσια τη διακυβέρνηση της οικογένειας αλ- Σαούντ, ζητώντας τη διενέργεια εκλογών. Ομως, σύμφωνα με αναλυτές, προσεκτικές απέφευγε τα καλέσματα για βία.

Αυτό δεν εμπόδισε το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας να τον κατηγορήσει ότι κρυβόταν πίσω από επιθέσεις στην αστυνομία, μαζί με μία ομάδα άλλων υπόπτων που κατηγορήθηκε ότι δούλευε για λογαριασμό του Ιράν.

Το 2015 έγιναν τουλάχιστον 157 εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία, με τους αποκεφαλισμούς να σημειώνουν ρεκόρ για τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με διάφορους οργανισμούς που καταγράφουν τα στοιχεία για τη θανατική ποινή παγκοσμίως.

 

iefimerida.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Στάκη Δωροθέα

Halkidikifocus 2014-2020