ΡΟΗ 24/7:

Συμφώνησαν οι εργοδοτικοί φορείς στην αύξηση των εισφορών

ika grafeio

Κοινή ανακοίνωση ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ

 

Υπέρ μίας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τάσσονται οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ), όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που διήρκεσε 3,5 ώρες.

Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη: «Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει 'το μη χείρον βέλτιστον'. Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση φαίνεται να είναι τελικά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων»

Η στάση αυτή των εργοδοτών αποτελεί «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο» έσπευσε να δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αφού η συμφωνία των εργοδοτών στην αύξηση των εισφορών κατά 1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση τόσο εντός των συνόρων - με ένα εκ των βασικότερων επιχειρημάτων της Αντιπολίτευσης που δηλώνει κάθετα αντίθετη στην αύξηση των εισφορών να αποδυναμώνεται - όσο και εκτός των συνόρων, καθώς στη μάχη για το επίμαχο ζήτημα με τους δανειστές η κυβέρνηση μπορεί να εμφανίσει ως σύμμαχό της τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Τούτων δοθέντων την κυβερνητική ικανοποίηση για την εξέλιξη της συνάντησης και τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων εκφράζει και το Μαξίμου σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα οι εργοδοτικοί φορείς απέσπασαν κυβερνητική δέσμευση για επανεξέταση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με τον Υπουργό Εργασίας να εκδίδει μετά την συνάντηση σχετική ανακοίνωση.

Η κοινή ανακοίνωση ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Οι εργοδοτικοί φορείς «δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», αναφέρουν σε κοινή δήλωση οι φορείς και βάζουν παράλληλα το πλαίσιο συνεργασίας για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Οι Πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινωνικών Εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:

1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο

2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Μαξίμου: Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα χωρίς οριζόντιες μειώσεις

Ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση για τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων ως προς τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιο Καββαθά, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα και της ΕΣΕΕ Βασίλειο Κορκίδη.

Η συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. «Έτσι, προστίθεται στην ανακοίνωση, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις» προστίθεται.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.

Στην συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή