ΡΟΗ 24/7:

«Στροφή» Μέρκελ - Λέει «ναι» στις απελάσεις προσφύγων που καταδικάζονται

merkel1

- Τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για τις απελάσεις προσφύγων που διαπράττουν αδικήματα - Απελάσεις ακόμη και αν η καταδίκη είναι με αναστολή - Το CDU θα ζητήσει να ανακαλείται η διαδικασία χορήγησης ασύλου αν υπάρχει καταδίκη - Σοκαρισμένη η γερμανική κοινωνία μετά την έκρηξη βίας στην Κολωνία

 

Μετά το σοκ που προκάλεσαν σε όλη τη Γερμανία οι πρωτοφανείς ομαδικές σεξουαλικές επιθέσεις την παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις (κυρίες γερμανικές αλλά και εκτός) και μετά την αποκάλυψη ότι ανάμεσα στους δράστες βρίσκονταν και πρόσφυγες η Ανγκελα Μέρκελ αλλάζει το πλαίσιο για τις απελάσεις με σκοπό να γίνονται πιο γρήγορα για όσους κρίνεται σκόπιμο.

Συγκεκριμένα, σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε σήμερα υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας που αφορά τις απελάσεις προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα αλλά καταδικάζονται από γερμανικά δικαστήρια για διάφορα αδικήματα, ακόμη και αν η καταδίκη αυτή είναι με αναστολή.

«Αν οι πρόσφυγες διέπραξαν ένα αδίκημα, αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες (...) αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα (παραμονής τους στη Γερμανία) θα πρέπει να τερματίζεται αν καταδικαστούν σε φυλάκιση ή ακόμη και με αναστολή», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Η ηγεσία του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, που συνεδρίασε σήμερα στο Μάιντς, συμφώνησε να ζητήσει να ανακαλείται η χορήγηση ασύλου στην περίπτωση καταδίκης για κάποιο αδίκημα. Το ζήτημα αυτό ωστόσο θα πρέπει να συζητηθεί με το συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Είναι σημαντικό εκεί όπου δεν επαρκεί ο νόμος, να τροποποιηθεί», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Άγγελα Μέρκελ η οποία θεωρεί ότι αυτό είναι «προς το συμφέρον της μεγάλης πλειονότητας των προσφύγων».

Τι ισχύει σήμερα

Με βάση τη γερμανική νομοθεσία, ένας άνθρωπος στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο μπορεί να απελαθεί από τη Γερμανία εφόσον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, υπό τον όρο όμως ότι η ζωή του ή η υγεία του δεν θα διατρέξουν κίνδυνο στη χώρα καταγωγής του.

«Κάποιοι από τους δράστες έχασαν το δικαίωμα φιλοξενίας στη Γερμανία»

Πάντως, η κυρία Μέρκελ είχε δώσει το στίγμα της για τις αλλαγές που ετοιμάζεται να προωθήσει ήδη από χθες το βράδυ όταν δήλωνε στην εκδήλωση του ριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Μάιντς ότι «κάποιοι από τους δράστες έχασαν το δικαίωμα φιλοξενίας στη Γερμανία».

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για όσους διατυπώνουν επιφυλάξεις για κάθε αλλαγή νομοθεσίας, αλλά τόνισε ότι πρέπει να εξετάσουμε «πότε χάνει κάποιος το δικαίωμά του στη φιλοξενία μας». Μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε όταν επρόκειτο για ποινές άνω των δύο ή τριών ετών, αλλά αν αποδειχτεί ότι σε περιπτώσεις όπως στην Κολονία και σε άλλες πόλεις δεν φτάνουμε σε τόσο μεγάλες ποινές, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί μήπως χάνει κάποιος το δικαίωμά του στη φιλοξενία ήδη νωρίτερα, είπε η κυρία Μέρκελ, για να καταλήξει: «Ναι, χάνει το δικαίωμα στη φιλοξενία». Η Καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι υπάρχει μια νέα κατάσταση και θα πρέπει κανείς να εξετάσει πώς θα την αντιμετωπίσει με σύνεση.

Γκάμπριελ: Να επιστρέφουν στις πατρίδες τους οι αιτούντες άσυλο που κάνουν εγκληματικές πράξεις

«Μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικότητα και σεξουαλικές επιθέσεις», υποσχέθηκε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώθηκαν κυρίως στην Κολονία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. «Το κράτος πρέπει να παραμείνει ισχυρό και ικανό για δράση. Το οφείλουμε στους Γερμανούς και στην κυρίαρχη πλειοψηφία των ευπρεπών προσφύγων», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην «Bild» και τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όσοι ζητούν άσυλο και προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, ακόμη και να φυλακίζονται εκεί. «Γιατί να πρέπει οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν το διάστημα φυλάκισης αλλοδαπών που εγκληματούν;», διερωτήθηκε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Δημοσκόπηση: Το 57% των Γερμανών θέλει κατάργηση της Σένγκεν

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση καταγράφει τον αυξημένο φόβο των Γερμανών, ειδικά των γυναικών. Στον απόηχο των επιθέσεων στην Κολονία και των στοιχείων που έρχονται στη δημοσιότητα, το 30% των Γερμανών δηλώνει σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD ότι στο εξής θα αποφεύγει τις μαζικές συγκεντρώσεις. Μεταξύ των γυναικών, το ποσοστό ανεβαίνει στο 37%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 82% τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της παρακολούθησης δημόσιων χώρων με κάμερες και το 57% ζητά επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αυξημένο κατά επτά μονάδες, στο 68%, είναι το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν φόβο για τρομοκρατική επίθεση στην Γερμανία.

Σωστά, παρ’ όλα αυτά, θεωρεί το 75% των ερωτηθέντων τα μέτρα της κυβέρνησης για την προσφυγική κρίση, ενώ μεταξύ των θεσμών, η αστυνομία απολαμβάνει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών, με το στρατό, την κυβέρνηση, τις μυστικές υπηρεσίες και τα κόμματα να ακολουθούν.

Πάντως, από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ χθες, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και προειδοποίησε ότι η κατάργηση της Σένγκεν θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω, για αυτό και, όπως είπε, πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τους 31 συλληφθέντες οι 18 είχαν αιτηθεί άσυλο

Σημειώνεται ότι χθες ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία ταυτοποίησε 31 πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στις βιαιότητες στην Κολωνία 18 από τα οποία έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία.

Ο Πλάτε δήλωσε πως η μεγάλη πλειονότητα των 32 εγκληματικών πράξεων που τεκμηριώθηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία εκείνη τη νύκτα συνδέονταν με κλοπή και σωματικά τραύματα. Τρία σχετίζονταν με σεξουαλικές επιθέσεις, αν και η αστυνομία δεν έχει ονόματα για να συνδέσει μ' αυτές τις πράξεις.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως από τα 31 πρόσωπα που ανακρίνονται, εννέα είναι Αλγερινοί, οκτώ Μαροκινοι, πέντε Ιρανοί και τέσσερις Σύροι. Δύο Γερμανοί πολίτες, ένας ιρακινός, ένας Σέρβος και ένας Αμερικανός πολίτης βρίσκονται επίσης μεταξύ αυτών που διέπραξαν αδικήματα στη διάρκεια της νύχτας της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

 

iefimerida.gr

επιστροφή στην κορυφή