ΡΟΗ 24/7:

Ασφαλιστικό, αξιολόγηση και ρόλος του ΔΝΤ στο επίκεντρο του Eurogroup

eurogroup3

Ενημέρωση από Τσακαλώτο, παρουσία Τόμσεν

 

Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρόκειται να αναπτύξει στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί και το ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης, παρουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, κάτι που παραπέμπει στη συζήτηση για το ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν και τα μέλη του Eurogroup αναμένουν την μετάφραση του σχεδίου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έκτασης 170 σελίδων, ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε χθες πως το ελληνικό σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά τόνισε ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές.

Οι πληροφορίες από τις πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν πλήρη στοιχεία κοστολόγησης πριν καταλήξουν σε οριστική απόφαση για την πρόταση της κυβέρνησης. Κατά τις πληροφορίες αυτές, θα ζητηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ένα πειστικότερο σχέδιο.

Η επίλυση του Ασφαλιστικού είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους. Κι αυτό γιατί η όποια ρύθμιση θα έχει επιπτώσεις στο ύψος του χρέους την επόμενη δεκαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων.

Συζήτηση και για την αξιολόγηση και το ρόλο του ΔΝΤ

Επιπλέον, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναφερθούν εν συντομία στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παρών στο σημερινό Eurogroup θα είναι και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου 4.

Ως εκ τούτου, οι «19» αναμένεται να τοποθετούν σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με παράγοντα της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ όλων των θεσμών. Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισής του.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή