ΡΟΗ 24/7:

Η σεξουαλική ζωή αντέχει στο χρόνο;

112683

Υπάρχουν μύθοι, πολλά στερεότυπα και παραπληροφόρηση αναφορικά με τη σεξουαλική ζωή των ατόμων που ανήκουν στη γενιά των baby boomers, όσων δηλαδή γεννήθηκαν κατά το δημογραφικό ξέσπασμα που έλαβε χώρα μετά το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου, από το 1946 έως το 1964.

 

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές και μάλιστα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελούν ένα ζήτημα μεγαλύτερων διαστάσεων από τις αναμενόμενες.


Έχουν όμως τα νεότερα ζευγάρια καλύτερη σεξουαλική ζωή από τα πιο ηλικιωμένα;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη το 74% των ανδρών και το 70% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή τώρα που έχουν περάσει την ηλικία των 60, σε σύγκριση με αυτή που είχαν στα 40 τους. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι στη μελέτη συμμετείχαν μόνο άτομα τα οποία είχαν ακόμα ενεργή σεξουαλική ζωή. Το σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαπίστωση ότι καθώς τα άτομα μεγαλώνουν σε ηλικία, τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένα και χαρούμενα με τη σεξουαλική τους ζωή και όχι μόνο.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ όσο μεγαλώνουν σε ηλικία;
Εκτιμάται ότι το μέσο ζευγάρι στις ΗΠΑ κάνει σεξ 66 φορές το χρόνο, αλλά ο αριθμός των φορών πέφτει στις 52 στα ζευγάρια που διανύουν τη δεκαετία των 50. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι νέοι άνθρωποι επικεντρώνουν τη σχέση τους στο σεξ, ενώ οι μεγαλύτεροι στην αισθαντικότητα. Το αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερης ηλικίας ζευγάρια να έχουν πιο ικανοποιητικές, ρομαντικές σχέσεις, σε σύγκριση με τα νεότερα.

Μια μελέτη του 2010, βρήκε ότι ενώ η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών κορυφώνεται ανάμεσα στα 25 και τα 34 έτη, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη σεξουαλική ικανοποίηση στους μεγαλύτερους σε ηλικία δεν ήταν η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, αλλά η συχνότητα με την οποία αγγίζονταν κι αγκαλιάζονταν.

Παράλληλα πολλοί πιστεύουν πως η κολπική ξηρότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μόνο τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η αλήθεια σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι και το 1/3 των νεαρών γυναικών χρειάζεται ένα λιπαντικό προϊόν για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό το αναφέρει. Ταυτόχρονα το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται από το 50% των γυναικών στα 50 και το 66% των γυναικών στα 60 τους χρόνια

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η έλλειψη υπευθυνότητας σχετικά με την ασφάλεια της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν χαρακτηρίζει μόνο τους νέους. Οι άνθρωποι άνω των 55 ετών είναι αυτή τη στιγμή ο πιο γρήγορα αυξανόμενος πληθυσμός με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό εξηγείται γιατί τα άτομα που έχουν για οποιοδήποτε λόγο χάσει τον /την σύντροφό τους, είναι πιθανό να έχουν αλλαγές ερωτικών συντρόφων, ενώ παράλληλα το γεγονός ότι, ενδεχομένως, δεν υπάρχει δυνατότητα σύλληψης τους αποτρέπει από τη χρήση προφυλακτικού.

Η σεξουαλική ζωή λοιπόν φαίνεται να αντέχει στο χρόνο, το ίδιο όμως πρέπει να κάνει και η σεξουαλική υπευθυνότητα. Η χρήση του προφυλακτικού και ο έλεγχος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα περιφρουρούν την σεξουαλική υγεία σε κάθε ηλικία.

 

govastileto.gr

επιστροφή στην κορυφή