ΡΟΗ 24/7:

Πίνακες για το πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου

suntaxh portofoli

Σύγκριση με τον νόμο Κουτρουμάνη-Λοβέρδου

 

Πίνακες με συγκριτικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με βάση την πρόταση του Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου σε σχέση με το νόμο 3863/2010 (γνωστός και ως νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), έδωσε το Υπουργείο Εργασίας προς υπεράσπιση της μεταρρύθμισης που προτείνει.

Ωστόσο οι ειδικοί μιλούν για παραδείγματα που λείπουν, ενώ επισημαίνουν ότι σε ότι αφορά τη σύνταξη όπως αυτή θα διαμορφωνόταν με τον νόμο Κουτρουμάνη-Λοβέρδου έχουν ενσωματωθεί όλες οι περικοπές που έχουν ψηφιστεί από το 2010 μέχρι σήμερα.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες για τα χαμηλά εισοδήματα (έως 1.500 ευρώ) και για έτη ασφάλισης έως 25 τα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν στο τελικό ποσό της σύνταξης είναι στη συντιπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υψηλότερα από αυτά που θα προέκυπταν με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, εφόσον βέβαια ενσωματωθούν σε αυτά οι μειώσεις που επιβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσω της επιβολής ειδικών εισφορών.

Αντίθετα για τα υψηλά εισοδήματα (άνω των 1500 ευρώ) και με έτη ασφάλισης έως 25 έτη οι διαφορές μεταξύ των δύο τρόπων υπολογισμού είναι μικρές, και σε κάποιες περιπτώσεις οι συντάξεις που προκύπτουν με τον νόμο Κατρούγκαλου είναι κατάτι μικρότερες.

Πάντως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν έδωσε παραδείγματα για ασφαλισμένους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι σύμφωνα με την κριτική που έχει ασκηθεί δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από την μεταρρύθμιση.

paradeigmata sintaxeon

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή