ΡΟΗ 24/7:

Στο πλευρό των αγροτών, επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

periferiako sumv arxeiako

Μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη

 

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων ενάντια στα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση εξέδωσε κατά πλειοψηφία, έπειτα από σχετική πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται αλληλέγγυο στα αιτήματα των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και όλης της χώρας.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα σχεδιαζόμενα, εξοντωτικά, ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα τα οποία μαθηματικά οδηγούν στην κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας και την εξαθλίωση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων του τόπου μας.
Ο υπερτριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του ΟΓΑ, η φορολογική λαίλαπα, η κατάργηση φθηνού αγροτικού πετρελαίου και ρεύματος, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στα αγροτικά φάρμακα, λιπάσματα κ.ά., οδηγούν στην ερήμωση της υπαίθρου και σε απόγνωση τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας.
Το προσχέδιο του ασφαλιστικού χωρίς καμιά στοιχειώδη διαβούλευση με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας, χωρίς τις απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες έρχεται να δημεύσει ουσιαστικά το εισόδημα των επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένου των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κτλ.).
Η εφαρμογή του προσχεδίου της κυβέρνησης πλήττει την ίδια τη βιωσιμότητα του συστήματος, την απασχόληση και την ανάπτυξη, αφού θα οδηγήσει πολλούς στις μαύρες ζώνες της οικονομίας, αυτούς που είναι στα όρια της συνταξιοδότησης και στηρίζουν το ασφαλιστικό σύστημα να επιλέξουν αυτήν την οδό διότι η πρόταση στερείται ανταποδοτικότητας και όσοι παραμείνουν στον εργασιακό βίο θα αδυνατούν να καταβάλλουν τις συνταξιοδοτικές – ασφαλιστικές εισφορές.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποθηκεύεται με το χειρότερο τρόπο το παρόν και το μέλλον των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων και με τις πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης μετατρέπεται ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας σε σύγχρονους κολίγους.
Οι ανεύθυνες επιλογές της κυβέρνησης κόβουν το δρόμο της επιστροφής σε όσους ακούσια υποχρεώθηκαν για λόγους επιβίωσης να εγκαταλείψουν την πατρίδα μας και ωθεί στην έξοδο όσους ακόμα επιμένουν, σε αντίξοες συνθήκες να ζουν και να δημιουργούν στον τόπο μας.
Ζητούμε την απόσυρση του προσχεδίου και
Καλούμε την κυβέρνηση να επωμιστεί το βάρος της πολιτικής ευθύνης και να φέρει άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου με τα κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία, μία σοβαρή, βιώσιμη και κοστολογημένη με αναλογιστική μελέτη πρόταση».

επιστροφή στην κορυφή