ΡΟΗ 24/7:

Junk sex όπως junk food

167127

Το casual sex ξεπεράστηκε, έγινε passe και η νέα τάση πραγμάτων το έβαλε στην κατηγορία junk sex. Η σύνδεσή του με τον όρο «junk» κάνει την –κραυγαλέα– συσχέτιση με το junk food και προφανώς υπονοεί ότι τόσο το πρόχειρο φαγητό όσο και το πρόχειρο σεξ είναι υποδεέστερα των «αυθεντικών» εκδοχών και ως εκ τούτου είναι λάθος.

 

Και για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια σεξουαλικής ελευθερίας, είναι και πάλι στη μόδα ο έρωτας. Είναι, όμως, λάθος το junk sex με την ίδια έννοια που έχει η ανάγνωση του junk food; Η λέξη «πρόχειρο» αναφέρεται σε κάτι κακής ποιότητας. Αλλά τι είναι κακής ποιότητας στο πρόχειρο σεξ; Πρέπει να το αποφεύγουμε όπως μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε το πρόχειρο φαγητό;

Τί είναι το junk sex;
Η λέξη junk, «πρόχειρο», αναφέρεται σε κάτι κακής ποιότητας. Αλλά τί είναι κακής ποιότητας στο πρόχειρο σεξ; Πρέπει να το αποφεύγουμε όπως μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε το πρόχειρο φαγητό; «Το junk sex είναι μια πολύ επιφανειακή εμπειρία, που συνήθως δε συμβάλλει στην ευημερία μας, αλλά μάλλον τη μειώνει. Είναι συνήθως πολύ σύντομο και μπορεί να καταστρέψει τις πιο βαθιές ερωτικές σχέσεις. Δεν είναι απαραίτητο να αφορά τις one night stand ερωτικές εμπειρίες, αλλά το χαρακτηρίζουμε έτσι όταν είναι ρηχό, χωρίς κανένα συναίσθημα και ρομαντισμό» εξηγεί ο Aaron Ben-Zeev, Ph.D.,καθηγητής φιλοσοφίας, συγγραφέας του βιβλίου In the Name of Love: Romantic Ideology and its Victims.

Κάνοντας τη σύγκριση Junk food με Junk sex

Πολλές τροφές θεωρούνται υγιεινές ή πρόχειρες ανάλογα με τα συστατικά ή τη μέθοδο μαγειρέματος. Ωστόσο, το πρόχειρο φαγητό έχει μικρή διατροφική αξία, αποτελεί θερμιδική «βόμβα» αφού είναι υψηλό σε λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι και θερμίδες, ενώ προκαλεί εύκολα εθισμό.
Το ίδιο θα λέγαμε και για το junk sex: έχει χαμηλή αξία, δεν μπορεί να σου δώσει τη συγκίνηση μιας υπέροχης εμπειρίας. Έχει μικρή ρομαντική αξία, βασίζεται στις άγριες επιθυμίες και εύκολα προκαλεί εθισμό.
Στο πρόχειρο φαγητό και στο πρόχειρο σεξ δεν υπάρχουν χρόνος ή ανάγκη για ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Η στιγμιαία ικανοποίηση είναι μέρος του πρόχειρου σεξ και φαγητού– η διάσταση του χρόνου και η ποιότητα δεν έχουν σημασία.
Το πρόχειρο σεξ αφορά απλώς την ικανοποίηση του ίδιου του ατόμου.
Χωρίς οικειότητα, το πρόχειρο σεξ μειώνει την ποιότητα της σχέσης.

Από την άλλη, η οικειότητα είναι η μεγαλύτερη αξία του gourmet sex, αφού περιλαμβάνει ένα αίσθημα επαφής και δέσμευσης., ζωτικά στοιχεία του υγιούς σεξ.

Στο καλό, οικείο σεξ, όπως σε ένα καλό γεύμα σε εστιατόριο, η ατομόσφαιρα είναι σημαντική.
Το οικείο σεξ δεν περιλαμβάνει απλώς τη διείσδυση – ενέχει επίσης θετικά, οικεία συναισθήματα μεταξύ των συντρόφων.
Το gourmet σεξ έχει να κάνει κυρίως με την ιακονοποίηση του άλλου.
Η εμπειρία του υγιούς σεξ δεν τελειώνει όταν φτάνουν στην κορύφωση και τα δύο άτομα, αλλά συνεχίζεται, με αγκαλιές, με συζήτηση και με το να είναι μαζί. Κάποιοι άνθρωποι (κατά κύριο λόγο γυναίκες) ισχυρίζονται ότι αυτό είναι το πιο απολαυστικό κομμάτι του οικείου σεξ.

Όχι πια σεξ, μόνο έρωτας;

«Δεν είναι απαραίτητο κάθε σεξουαλική εμπειρία να πρέπει να γίνεται με τον έρωτα της ζωής σου. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, ο πληθυσμός της Γης θα συρρικνωνόταν σημαντικά. Λέω όμως ότι ένας βαθμός οικειότητας, που εκφράζει ένα είδος συναισθηματικής επαφής με τον παρτενέρ, είναι απαραίτητο στοιχείο του υγιούς σεξ. Το υγιές σεξ δεν περιορίζεται απαραίτητα στο σύζυγό σου ή κάποιο άλλο άτομο. Ωστόσο, πρέπει να εμπεριέχει μια μορφή εκτίμησης προς το άτομο με το οποίο συνευρίσκεσαι» εξηγεί ο δρ Aaron Ben-Zeév. Και όταν είσαι με το άλλο άτομο σε προσωπικές στιγμές, απαιτείται κάποια οικειότητα. Δε χρειάζεται να είναι βαθιά αγάπη, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο συναισθηματικής επαφής.

govastileto.gr

επιστροφή στην κορυφή