ΡΟΗ 24/7:

Η ασπιρίνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες -Τι δείχνουν δυο νέες έρευνες

as-708 54

To να λαμβάνει κανείς σε τακτά χρονικά διαστήματα ασπιρίνη για πολύ καιρό θα περιορίσει ξεκάθαρα τον κίνδυνο να προσβληθεί από καρκίνο του παχέος εντέρου, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δύο μεγάλων ερευνών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

 

Οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν στα Journal of the American Medical Association, Oncology υποστηρίζουν ότι η χρήση της ασπιρίνης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα συμπλήρωμα στα οφέλη της προληπτικής κολονοσκόπησης και άλλων μεθόδων πρόληψης, χωρίς ωστόσο να τα υποκαθιστούν.

«Μπορούμε επομένως να συστήσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λαμβάνουν ασπιρίνη με στόχο να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου» δήλωσε ο δρ. Άντριου Τσαν, επικεφαλής της μονάδας κλινικής επιδημιολογίας του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH), ένας από τους βασικούς συντάκτες της έρευνας.

Εντούτοις, υπογράμμισε, «σε αυτό το στάδιο, δεν βρισκόμαστε σε θέση να προβούμε σε μια γενική σύσταση της χρήσης της ασπιρίνης για την πρόληψη όλων των μορφών καρκίνου».

«Τα αποτελέσματα των εργασιών μας δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να προλάβει έναν σημαντικό αριθμό καρκίνων του παχέος εντέρου, περισσότερους από εκείνους που μπορούν να προληφθούν χάρη στην ανίχνευση. Και μπορεί να προλάβει τη νόσο επιπλέον μεταξύ των πληθυσμών που δεν επωφελούνται από μία κολονοσκόπηση» υπογράμμισε ο Τσαν.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη καταδείξει το γεγονός ότι να παίρνει κανείς τακτικά ασπιρίνη είναι ένα μέσο για να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ωστόσο οι επιπτώσεις στη μείωση του συνόλου των καρκίνων δεν έχουν προς το παρόν ξεκάθαρα εδραιωθεί, επισημαίνουν επίσης οι ερευνητές που κάνουν λόγο για μία απόλυτη μείωση του μόλις 3% όλων των μορφών καρκίνου.


Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 136.000 συμμετεχόντων, ανδρών και γυναικών, σε μια περίοδο 32 ετών.

Βάσει των αποτελεσμάτων εκείνοι που δήλωσαν ότι λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη, δηλαδή μια τυπική δόση (300 μιλιγκράμ) ή χαμηλότερη (80 μιλιγκράμ) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 19% και κατά 15% τον κίνδυνο όλων των μορφών γαστρεντερικών όγκων σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίρνουν ασπιρίνη τακτικά.

 

Εντούτοις, η τακτική κατανάλωση της ασπιρίνης δεν είχε ως αποτέλεσμα ειδικά τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, του προστάτη ή των πνευμόνων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Ο προστατευτικός αντίκτυπος του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου γίνεται αισθητός έπειτα από 5 χρόνια συνεχούς χρήσης με τις δόσεις να κυμαίνονται από ενάμιση δισκίο μία φορά την εβδομάδα ή μια μικρότερη δόση καθημερινά.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να προλάβει έως και 30.000 γαστρεντερικούς καρκίνους τον χρόνο στις ΗΠΑ, όπως και 7.500 όγκους του παχέος εντέρου στα πρόσωπα άνω των 50 ετών που υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση και 9.800 καρκίνους στα 30 εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στις μεθόδους ανίχνευσης.

iefimerida.gr/

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2