xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

ΠΚΜ: Αποσυμφόρηση της Ειδομένης και 5 Κέντρα Φιλοξενίας στην Κεντρική Μακεδονία

periferiako sumv arxeiako

- Το 70% των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι στο νομό Κιλκίς - Δεν συμπεριλαμβάνεται η Χαλκιδική στις περιοχές που θα δημιουργηθούν Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων


Την αποσυμφόρηση της Ειδομένης, όπου συσσωρεύονται πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να λειτουργεί Κέντρο Φιλοξενίας και τη γενικότερη αποσυμφόρηση της Περιφερειακής Ενότητας του Κιλκίς, όπου βρίσκεται σήμερα το 70% των προσφύγων που έχουν έρθει στην Ελλάδα, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου που συγκλήθηκε σήμερα, με μοναδικό θέμα το προσφυγικό, ζητώντας παράλληλα την κατανομή των προσφύγων στη χώρα, αλλά και την κήρυξη της ΠΕ του Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή τη τροποποίηση του Καλλικρατηκού νόμου, ώστε οι Δήμοι και η Περιφέρεια να μπορούν να αποδεσμεύσουν κονδύλια για τρόφιμα και φάρμακα προς τους πρόσφυγες. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων για την Κεντρική Μακεδονία είναι 5: 2 στο Κιλκίς (Χέρσο και Ν. Καβάλα), ένα στη Θεσσαλονίκη (Διαβατά), ένα στην Πέλλα και ένα στην Πιερία, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Χαλκιδική δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές όπου δημιουργούνται αυτά τα κέντρα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται από χώρα transit σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων, σημειώνοντας ότι 2.000 με 3.000 πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης το μεγαλύτερο βάρος των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την Ελλάδα το δέχεται η ΠΚΜ, καθώς από τους 33.000 που βρίσκονται σήμερα στη χώρα, οι 23.000 περίπου είναι στην ΠΚΜ και οι 20.000 από αυτούς έχουν εγκλωβιστεί στην ΠΕ Κιλκίς. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «σκληρές και απάνθρωπες» τις συνθήκες στην Ειδομένη καθώς 1.600 άνθρωποι δεν έχουν σκηνές και μένουν εκτεθειμένοι στην ύπαιθρο, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση αποσυμφόρηση της Ειδομένης, όπου η κατάσταση είναι άναρχη, αλλά και γενικότερα του Κιλκίς, στον άμεσο διαχωρισμό των προσφύγων από τους μετανάστες και - κυρίως - είτε στην κήρυξη της ΠΕ Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είτε στη νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορούν οι Δήμοι και η Περιφέρεια να εκταμιεύσει κονδύλια για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Να σημειώσουμε ότι με την παρούσα νομοθεσία τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια δεν μπορούν να εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ γι’ αυτό το σκοπό.

Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, τόνισε ότι: «Όπως η κυβέρνηση ζητάει από την ΕΕ καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες, έτσι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Δεν μπορεί η Κεντρική Μακεδονία να σηκώσει το βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει όλη η χώρα», επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων κατά μήκος της Εθνικής Οδού, από την Αθήνα έως την ΠΓΔΜ, ενώ τόνισε ότι η επιλογή των χώρων φιλοξενίας πρέπει να γίνει με διαβούλευση και συμφωνία της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης ο κ. Τζιτζικώστας δεν παρέλειψε να κάνει έναν απολογισμό για τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που πήρε η ΠΚΜ, ακόμη από το καλοκαίρι και πριν αρχίσει να γίνεται έντονο το πρόβλημα.
Από την πλευρά τους οι Αντιπεριφερειάρχες Χάρης Αηδονόπουλος και Ιωάννα Τζάκρη τόνισαν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι εκρηκτική, καθώς δεν λειτουργεί Κέντρο Φιλοξενίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι αφενός δημόσιας υγείας (το 37% με 40% των προσφύγων της Ειδομένης είναι παιδιά και απαιτούνται εμβολιασμοί), αφετέρου ασφάλειας.

Οι θέσεις της Αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Μπασδάνης συμφώνησε στο γενικό πλαίσιο με τις κινήσεις της Περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με το Υπ. Παιδείας για τη σχολική εκπαίδευση των παιδιών.
Η επικεφαλής της Ριζοσπαστική Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από την πλευρά της εξήρε το δίκτυο αλληλεγγύης που άρχισαν να λειτουργούν οι πολίτες, τονίζοντας την απουσία του κράτους, ενώ ζήτησε να πέσουν οι φράχτες στα σύνορα, να γίνει κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης και να υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις για τις χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες.

επιστροφή στην κορυφή