Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Αναστασιάδης απειλεί με «βέτο» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

anastiadis synodos708

Να «τινάξει» στον αέρα τυχόν συμφωνία της ΕΕ με την Αγκυρα, φέρεται να απειλεί ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

 

Ο κύπριος ηγέτης φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχθεί άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε στους Financial Times: «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο». Μάλιστα, ο ηγέτης της κυπριακής δημοκρατίας προειδοποιεί: «Δυστυχώς θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε ‘όχι’ στην Τουρκία».

Στο δημοσίευμα των FT με τίτλο «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες», έχει ρεπορτάζ από το περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φάνηκε να «καυχιέται» μετά την πρόσφατη σύνοδο για τις παραχωρήσεις που εξασφάλισε από την ΕΕ, λέγοντας σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους πως «προκλήθηκε καυγάς εντός της ΕΕ» και ότι οι εταίροι «υποχρεώθηκαν πραγματικά να στραφούν κατά των Ελληνοκύπριων με τρόπο σοβαρό».
Επιπλέον ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρεται στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά λέγοντας πως ο Μουσταφά Ακιντζί έχει εξαντλήσει τα όριά του και γι’ αυτό ζητά από την τουρκική κυβέρνηση «όχι μόνο να ενθαρρύνει αλλά και να υποστηρίξει τον κ. Ακιντζί, διότι αντιμετωπίζει προβλήματα».

 

iefimerida.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020