ΡΟΗ 24/7:

Οι τελευταίες τάσεις στον κόσμο του κρασιού

shutterstock 119868631-1-575x383

Ο οινοτουρισμός που αποκτά συνεχώς όλο και περισσότερους φίλους και η επέλαση των wine bars, που είναι από τα πλέον δημοφιλή μέρη για έξοδο, αποτελούν αναμφισβήτητα τις νέες τάσεις στον κόσμο του κρασιού στη χώρα μας.

 

ASSYRTIKO GRAPE 2-1

Οινοτουρισμός στη Ελλάδα
Ο Βολτέρος είχε πει ότι τίποτα δεν είναι μεγαλύτερο από την κουλτούρα του κρασιού! Και πράγματι, αν αποφασίσει να ασχοληθεί κάποιος με το κρασί, καθώς και με τον κόσμο της γαστρονομίας, δεν έχει άλλη επιλογή από το να μαγευτεί. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη γαστρονομία και ιδιαίτερα για το κρασί δημιούργησε την ανάγκη να έρθουν πιο κοντά στο προϊόν αλλά και στον τόπο που παράγεται.

BOUTAR24

 

Ο οινοτουρισμός αναπτύχθηκε στη χωρά μας ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια, από οινοποιεία που είτε βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη, είτε από οινοποιεία που αποτελούν από μόνα τους αφορμή για εκδρομή. Σε οργανωμένες μορφές ο οινοτουρισμός φέρνει σε επαφή τον καταναλωτή με τον κόσμο του κρασιού προσφέροντας τη δυνατότητα της ξενάγησης στα αμπελοτόπια και στο οινοποιείο ή ακόμα και της συμμέτοχης στον τρύγο, καθώς και τη δυνατότητα δοκιμής και αγοράς των κρασιών του κτήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις τα οινοποιεία διαθέτουν εστιατόρια και ξενώνες καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του επισκέπτη. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία που παρέχουν και υψηλού επιπέδου φιλοξενία, όπως το οινοποιείο Semeli στο Κούτσι Νεμέας, το οποίο προσφέρεται για απλές γευστικές δοκιμές σε ειδική αίθουσα αλλά και για φιλοξενία στους υπέροχους ξενώνες του.

shutterstock 100365173

 

Η νέα τάση των wine bars
Τα wine bars είναι μια καινούρια τάση στην Ελλάδα που άρχισε να εμφανίζεται παράλληλα με την οικονομική κρίση. Η αλλαγή στον τρόπο διασκέδασης και η αυξανόμενη αγάπη των καταναλωτών για το κρασί ευνόησαν τη διάδοσή τους. Η εμφάνισή τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των πελατών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν το χώρο του κρασιού και να δοκιμάσουν οίνους από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα με τη βοήθεια του οινοχόου.

vinprovning-upplevelse

 

H Fabrica del vino και το Oinoscent είναι από τα πρώτα wine bars που εμφανίστηκαν στην Αθήνα. Η μεγάλη αποδοχή και επιτυχία τους ενέπνευσε πολλούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στο χώρο αυτό εξελίσσοντας συνέχεια τις υπηρεσίες που προσφέρουν με αποτελέσματα σήμερα να υπάρχουν ορισμένα wine bars που σερβίρουν σε ποτήρι κρασιά από τρία ευρώ έως διακόσια, τριακόσια ευρώ όταν πρόκειται για σπάνιες ετικέτες που αγγίζουν τετραψήφια νούμερα. Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα πλέων αντίστοιχα του εξωτερικού.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πώς αρκετές φορές οι παραγωγοί παρουσιάζουν τα κρασιά τους και έρχονται σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές, λύνοντάς τους κάθε απορία σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας οίνων.

olivemagazine.gr

επιστροφή στην κορυφή