ΡΟΗ 24/7:

Άμεση εκκένωση της Ειδομένης ζητούν Τζιτζικώστας - Κικίλιας

tzitzi kikilias

Ζήτησαν ακόμη την αποπομπή Μουζάλα

 

Συνάντηση με τον Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Βασίλη Κικίλια είχε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο υπήρξε ταύτιση απόψεων.
Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Κικίλιας ζήτησαν την άμεση εκκένωση της Ειδομένης και τη μετακίνηση των προσφύγων σε οργανωμένα κέντρα μετεγκατάστασης σε όλη την ηπειρωτική χώρα, ώστε να υπάρξει ισόρροπη κατανομή τους, έπειτα από συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτήρισαν μάλιστα την Ειδομένη «εν δυνάμει υγειονομική βόμβα».
«Δεν μπορούν να συνεχίσουν να παραμένουν υπό απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες 14.000 άνθρωποι εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά, σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, όπως είναι η Ειδομένη. Μόνο η άμεση εκκένωση της Ειδομένης μπορεί να λύσει το πρόβλημα, με μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα μετεγκατάστασης και βέβαια με επιμερισμό των προσφύγων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν μπορεί μια Περιφέρεια να σηκώνει το 60% του βάρους του προσφυγικού, όταν δεν μπορεί να το σηκώσει ολόκληρη η χώρα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
«Δεν συμφωνούμε με τη δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού ότι περιποιεί τιμή η Ειδομένη, αλλά ντρεπόμαστε για την εικόνα που αντικρίσαμε, με χιλιάδες παιδιά μέσα στις λάσπες, μέσα σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, η οποία όχι μόνο δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά αποτελεί εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Το άτυπο αυτό camp, μέσα στις λάσπες, λειτουργεί με έναν κρατικό υπάλληλο, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και ουσιαστικά έχει εκχωρηθεί η εθνική κυριαρχία στις ΜΚΟ, τις οποίες κατηγόρησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χτες, πλην όμως πορεύτηκε μαζί τους άκριτα στο άρμα του λαϊκισμού πολλά χρόνια για να κατακτήσει την εξουσία, χωρίς μητρώο ΜΚΟ, χωρίς έλεγχο για την ευθύνη και το έργο καθεμιάς. Καλωσορίζουμε τον εθελοντισμό και τις δράσεις του, αλλά δεν είμαστε χώρος, είμαστε χώρα και η Ειδομένη έπρεπε να κλείσει χτες και αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές για σίτιση, φύλαξη, ασφάλεια και υγειονομική κάλυψη», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον κ. Κικίλια να εισάγει τροπολογία στη Βουλή η ΝΔ, που να επιτρέπει σε Περιφέρειες και Δήμους την εκταμίευση κονδυλίων προς εκείνους τους Δήμους που έχουν στα όριά τους κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται, είπε ο κ. Κικίλιας και ζήτησε να υπάρχει στοιχειωδώς μια ενημέρωση από την κυβέρνηση.
Ερωτηθείς για την εγκατάσταση προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αποδέχεται να καταστεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων. Αφενός προσπαθούμε να το αναδείξουμε ως πόλο τουρισμού κρουαζιέρας και αφετέρου επειδή το λιμάνι αυτό πρέπει επιτέλους να αναπτυχθεί. Δεν μπορεί σήμερα με αυτές τις δυο προκλήσεις που έχει το λιμάνι μπροστά του να δημιουργούμε κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων εντός αυτού. Αν επιλέξει η κυβέρνηση -που κατά τη γνώμη μας είναι λάθος- να έρθει πλοίο με πρόσφυγες τόσο κοντά στα σύνορα, στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να μην υπολογίζει στο λιμάνι μας».
«Η Θεσσαλονίκη έχει το λιμάνι ως πλεονέκτημα. Δεν μπορούμε αυτό να το καθιστούμε μειονέκτημα. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη πρέπει να το αποδεικνύουμε εμπράκτως. Όχι στοιβάζοντας πρόσφυγες εκεί. Αυτός δεν είναι τρόπος», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Για τις εθνικά επικίνδυνες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, που αποκάλεσε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Περιμένω εντός της ημέρας ο Έλληνας Πρωθυπουργός να ζητήσει την παραίτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Δεν είναι δυνατόν ένας κρατικός αξιωματούχος και μάλιστα Υπουργός να δίνει τέτοιου είδους επιχειρήματα στη γειτονική χώρα, αποκαλώντας τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’. Αυτό είναι εθνικά επικίνδυνο, είναι ένα τεράστιο ατόπημα, το οποίο δυστυχώς μπορεί να λυθεί σε ένα βαθμό με την παραίτηση του Υπουργού, την οποία περιμένω εντός της ημέρας. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να δράσει και να ζητήσει την αποπομπή του κ. Μουζάλα, για να εκπέμψει το μήνυμα ότι τέτοιου είδους ατοπήματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Δεν μπορεί να μένει η εντύπωση ότι ο Υπουργός εκφράζει στο σύνολό της την ελληνική κυβέρνηση».
Για το ίδιο θέμα ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ τόνισε: «Έχουμε μια σειρά τραγικών δηλώσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι εθνικό. Ο κ. Μουζάλας έχει θεσμική θέση και σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα».
Καταλήγοντας, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Σήμερα οι Έλληνες παραδίδουν ένα εξαιρετικά σημαντικό μάθημα σε όλους τους λαούς διότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι συγκινητική η συμπαράσταση στους πρόσφυγες. Ως Περιφέρεια, μη έχοντας τη δυνατότητα να εκταμιεύσουμε κονδύλια, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουμε στηριχθεί στον εθελοντισμό και τη φιλευσπλαχνία των Ελλήνων και έχουμε δημιουργήσει στο κινηματοθέατρο ‘Αλέξανδρος’ ένα χώρο αποθήκευσης φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για τους πρόσφυγες. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει ένα κέντρο logistics στο Β’ ΚΤΕΟ στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου θα συγκεντρώνονται τα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα, που μας προσφέρουν οι εταιρίες».

επιστροφή στην κορυφή