ΡΟΗ 24/7:

Ακουστικά Βαρηκοΐας: Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΗΧΟ

 

 image1

Ακουστικά Βαρηκοΐας: Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΗΧΟ

 

Η απώλεια ακοής είναι από τις πιο παρεξηγημένες διαταραχές, γιατί ακόμα και στην εποχή μας η αποκατάστασή της με ακουστικά βαρηκοΐας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γήρας. Πολύ συχνά ακούμε την φράση «Δεν χρειάζομαι ακουστικό βαρηκοΐας… τι είμαι; Γέρος;». Αυτή η αντίληψη όμως είναι λανθασμένη.

 

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι οι τεχνολογικά εξελιγμένες συσκευές οι οποίες αποκαθιστούν την απώλεια ακοής και ρυθμίζονται από τον ακοοπροθετιστή ανάλογα με την μορφή της βαρηκοΐας, τις ανάγκες και το περιβάλλον του κάθε υποψήφιου χρήστη. Πλέον τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν αλλάξει πάρα πολύ σε σχέση με αυτά των προηγούμενων ετών. Είναι πολύ πιο μικρά, σχεδόν αόρατα, και πιο εύκολα στη χρήση. Ακόμα και αυτά πίσω από το αυτί είναι πιο διακριτικά και κομψά.

Δυστυχώς όμως ακόμα και στις μέρες μας γύρω από την απώλεια ακοής και για το πόσο μπορούν να βοηθήσουν τα ακουστικά βαρηκοΐας υπερισχύει λάθος άποψη. Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι η έλλειψη ενημέρωσης με αποτέλεσμα να επικρατεί η αντίληψη ότι η απώλεια ακοής είναι κάτι σπάνιο και συμβαίνει μόνο σε άτομα τρίτης ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι η βαρηκοΐα δεν έχει ηλικία. Τα περισσότερα κρούσματα βαρηκοΐας εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 45-65 ετών παρά σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ συχνά εμφανίζεται σε μωρά αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά.
Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να παρουσιάσει απώλεια ακοής μπορεί να είναι παθολογικοί (π.χ. υγρό στο αυτί, κάποια λοίμωξη, διάτρητο τύμπανο κ.λ.π), από τραυματισμό, από παρενέργεια κάποιου φαρμάκου, από γενετική προδιάθεση – κληρονομικότητα, από έκθεση σε δυνατό ήχο. Τώρα ιδιαίτερα λόγω του τρόπου ζωής μας και της έκθεσής μας σε έντονους θορύβους οι πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος βαρηκοΐα κάποια στιγμή στη ζωή του αυξάνονται. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων η βαρηκοΐα αυξάνεται σταδιακά ενώ πιο σπάνιες είναι οι περιπτώσεις απότομης απώλειας.
Αν και η απώλεια ακοής εμφανίζεται σταδιακά δυστυχώς οι περισσότεροι το αμελούν και όταν έρχονται στον ακοοπροθετιστή για ενημέρωση και δοκιμή αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν μεριμνήσει νωρίτερα.

barikoias2

varikoias3

 

Έχοντας βαρηκοΐα χάνεται η σωστή επικοινωνία με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην οικογένεια και στην εργασία, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν ψυχολογικές διαταραχές όπως απομόνωση, έλλειψη αυτοπεποίθησης ή ακόμα και κατάθλιψη.

 

  • Τα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν την απώλεια ακοής είναι:
  • να νομίζουμε ότι ακούμε μια χαρά, ενώ οι άλλοι λένε ότι φωνάζουνε,
  • να μας λένε συνέχεια να χαμηλώσουμε την ένταση από την τηλεόραση,
  • να ζητάμε από τους συνομιλητές μας να επαναλάβουν,
  • να δυσκολευόμαστε να ακούσουμε στο τηλέφωνο,
  • να παρατηρούμε τα χείλη του συνομιλητή μας, προκειμένου να καταλάβουμε τι λέει.

Εάν παρατηρήσουμε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια καλό είναι να επισκεφθούμε ένα γιατρό ΩΡΛ προκειμένου να κάνουμε ένα πλήρη έλεγχο ακοής.

 

varikoia4

Η αίσθηση της ακοής είναι εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες αισθήσεις και καθοριστική για την καλή ποιότητα της ζωής μας. Η τεχνολογία πλέον έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε κάθε ενδοιασμό και να ζήσουμε την καθημερινότητα απολαμβάνοντας τους ήχους όπως πραγματικά είναι.

 

varikoia6

Ενημερωθείτε για τα ακουστικά βαρηκοΐας δοκιμάζοντας δωρεάν είτε στο Κατάστημά μας στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής είτε κατ’ οίκον. Εξυπηρετούμε όλες τις περιοχές τις Χαλκιδικής και την Θεσσαλονίκη.

 

varikoias7

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκης 44 - Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής
Τηλ. 23730 91141 – Κιν. 6980012883

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 18:47
επιστροφή στην κορυφή