ΡΟΗ 24/7:

Πρωτοφανής ξεσηκωμός Ελλήνων ηθοποιών για τα...παλλόμενα πέη του Γιαν Φάμπρ

peh

Ζητούν την παραίτηση του Βέλγου διευθυντή και του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά

 

Η απόφαση του νέου διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιαν Φαμπρ, να αφιερώσει όλο το πρόγραμμα στη… γενέτειρά του, το Βέλγιο, καθώς, όπως είπε, δεν είχε χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις είναι το αντικείμενο συζήτησης Ελλήνων ηθοποιών, που συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας.

Η συγκέντρωση των Ελλήνων καλλιτεχνών ήταν πραγματικά πρωτοφανής, καθώς ξεπέρασαν σε αριθμό τους 500. Μετά από συζήτηση που είχαν, η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα, αποφάσισαν ομοφώνως να ζητήσουν την παραίτηση τόσο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιαν Φαμπρ, όσο και του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, Τα αιτήματα των παραιτήσεων συντάχθηκαν σε δύο ξεχωριστά κείμενα, τα οποία υπέγραψαν άπαντες, καταγγέλλοντας το διορισμό του Φαμπρ ως αντισυνταγματικό.

kallitexnes

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Ελλήνων καλλιτεχνών, το ελληνικό φεστιβάλ έστειλε ανακοίνωση, ενημερώνοντας ότι τελικά, θα συμπεριλάβει και Έλληνες ηθοποιούς στη φετινή διοργάνωση. Αναλυτικά η επιστολή:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, κατά την 1η του συνεδρίαση σήμερα, συγκροτήθηκε σε σώμα και ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, καθώς και για τις εξελίξεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει το γεγονός ότι, καθώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντα του, δεν κατέστη δυνατόν -όπως και ο ίδιος δήλωσε- να περιλάβει στο φετινό πρόγραμμα άλλες ελληνικές συμμετοχές, πέραν αυτών που υποβλήθηκαν από τους θεσμικούς φορείς. Ταυτόχρονα όμως, το ΔΣ αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις.

Για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας - τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το ΔΣ έλαβε επίσης τις πρώτες αποφάσεις σε σχέση με τις αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργική και οργανωτική υποστήριξη του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο δε της καλλιτεχνικής πρότασης του Γιαν Φαμπρ αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών. Συγκεκριμένα:

Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.

Θα επιλεγούν επίσης, βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες, για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School).

Οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα αναρτηθούν άμεσα στο site του Φεστιβάλ www.greekfestival .gr».

FESTICVAL


Πιο αιχμηρή στο σχόλιο της η σκηνοθέτης Άντζελα Μπρούσκου, η οποία μέσω facebook, έγραψε στο λογαριασμό της «γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία και να κάνουμε δεύτερη γλώσσα τα φλαμανδικά;» και μάλιστα προτείνει κατάληψη σε χώρους φεστιβαλικούς, επεμβάσεις στις εκθέσεις, σαμποτάζ του φαμπριανου φεστιβάλ και μπλοκάρισμα του.

Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» και ο γιος του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης

kid3


Την ίδια στιγμή, ηθοποιοί κατακλύζουν τα social media, με ειρωνικά και σαρκαστικά σχόλια που αφορούν την αμφιλεγόμενη παράσταση του Φαμπρ, αλλά και την απόφαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή να μετονομάσει το «Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου»
σε «Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου»

Η σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου, αναρωτήθηκε μέσω Facebook: «Γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία και να κάνουμε δεύτερη γλώσσα τα φλαμανδικά;». Μάλιστα προτείνει να γίνει κατάληψη σε χώρους φεστιβαλικούς και σαμποτάζ του φαμπριανού φεστιβάλ.

kid

Εξοργισμένος είναι και ο ηθοποιός Χρηστος Λούλης , που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media. «Για το πρώην (;) ελληνικό φεστιβάλ: Αυτή η επίθεση στην σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, την μη ελεγχόμενη από το κράτος, σε συνδυασμό μάλιστα με την επιστροφή της εκπαίδευσης στα χρόνια του 80, ένα πράγμα φανερώνει: Ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα χρειάζονται πολίτες ανεπαρκούς πνευματικής ικανότητας. Φαίνεται πως ο,τιδήποτε ελεύθερο, αντιφατικό, απρόβλεπτο, είναι αντίθετο προς την ίδια τη φύση αυτής της κυβέρνησης. Τώρα μαθαίνουμε πως οι Βέλγοι είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν με φτηνές αερογραμμές και να μείνουν σε φτηνά ξενοδοχεία για να μπορέσει να υπάρξει ένα μικρούλι ποσοστούλι Ελλήνων καλλιτεχνών με φτηνές βέβαια,παραγωγές! Και όλα αυτά φαντάζομαι με αξιοπρέπεια! Και δεν καταλαβαίνουν πως αυτή η λύση είναι χειρότερη! Δε φτάνει που εξοβελίστηκαν οι Έλληνες καλλιτέχνες,τώρα τους πετούν ένα ξεροκόμματο για να είναι και ευχαριστημένοι! Ο διωγμός του Λούκου με μεθόδους μαφίας,δεν μπορεί να ξεπλυθεί με κανέναν Φαμπρ! Η καθεστωτικής αντίληψης συνέντευξη τύπου φανερώνει πως υπάρχει καρκίνος στον τόπο! Εκτός κι αν δεν υπάρχει καν σχέδιο...δεν ξέρω τι είναι χειρότερο απ´ τα δυο...».

Την έντονη δυσαρέσκεια της, εξέφρασε και η πρωταγωνίστρια, Μιμή Ντενίση: «Δεν είχα ποτέ σχέση με το φεστιβάλ ούτε με οτιδήποτε είχε εξάρτηση από κρατική επιδότηση. Πάντα προτιμούσα να έχω άμεση σχέση με το κοινό! Γι' αυτό και αισθάνομαι απόλυτα ελεύθερη να μιλάω για το φεστιβάλ! Είμαι θεατής του και ενεργός πολίτης. Κυρίως είμαι Ελληνίδα. Και βλέπω την Ελλάδα να χάνεται! Κι έχασα πια την ψυχραιμία μου! Γιατί πρέπει το Ελληνικό Φεστιβάλ να μετονομαστεί Διεθνές; Είναι ούτως ή άλλως. Γιατί πρέπει να διευθύνεται από ξένο; Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας άξιος από τον χώρο μας; Και θα' ρθει να μας διδάξει την τέχνη της χώρας του; Και δεν έχει χρόνο να ενημερωθεί για την δική μας; Ντρέπομαι τόσο πολύ! Πού είναι η ηγεσία αυτής της χώρας; Και έχετε αγωνία αν αντιδράσουμε πως θα μας πουν εθνικιστές; Ε όχι δα! Δεν χαρίζω την αγάπη για την Ελλάδα στους Εθνικιστές!Έχουμε πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες στην χώρα μας και πολλούς σκεπτόμενους πολίτες! Και όσοι πίστεψαν σε πρόσωπα και πράγματα ανάξια δεν πειράζει! Ο έξυπνος αλλάζει γνώμη και το παραδέχεται! Η κίνηση των ηθοποιών για το Φεστιβάλ είναι σωστή! Και δεν έχει να κάνει με τον χώρο μας αλλά με όλους που πληρώνουν για το Φεστιβάλ! Έλεος πια ! Όλα θα ξεπουληθούν σ' αυτή την χώρα;», έγραφε το μήνυμα της ηθοποιού στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media.

O Kωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ανέβασε ακόμα ένα οργισμένο μήνυμα στα social media: «Το Φεστιβάλ δεν είναι -και δεν θα έπρεπε να είναι- θεσμός οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών. Όσο κι αν είναι τρομερό να χάνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους, θα ήταν θεμιτό να μην προκριθεί μια παραγωγή επειδή προκρίθηκε μια άλλη. Σ’ ένα Φεστιβάλ, κάποιοι μπαίνουν, κάποιοι μένουν απ’ έξω – εμένα πάντως μου έχουν συμβεί και τα δύο. Κάθε χρόνο κάποιες προτάσεις απορρίπτονται. Το εξοργιστικό είναι το πλαίσιο, το “βελγικό Φεστιβάλ”, αυτό είναι που μας ντροπιάζει όλους – καλλιτέχνες και θεατές. Είναι εύκολο να οργίζεσαι. Το δύσκολο είναι να οργίζεσαι με τον σωστό άνθρωπο, για το σωστό λόγο, με τον σωστό τρόπο».

O Νίκος Νικολάου, σχολίασε: «Τελειώσαμε και με το τελευταίο στασίδι της αξιοπρέπειας μας σαν λαός..τη μοναδική παρηγοριά μας ..τον Πολιτισμό...Παραιτηθείτε!».

Δείτε φωτογραφίες από τους ηθοποιούς που πήγαν σήμερα να διαμαρτυρηθούν έξω από κεντρικό θέατρο της Αθήνας.

Ο Νίκος Ορφανός


Η Θέμις Μπαζάκα


Ο Γιάννης Στάνκογλου


Ο Αντώνης Φραγκάκης


Η Ιωάννα Παππά


Ο Πατρίκιος Κωστής


Ο Ζαχαρίας Ρόχας




Ο Κώστας Φαλελάκης

protothema.gr/

επιστροφή στην κορυφή