ΡΟΗ 24/7:

Ξεχάστε τα Panama Papers -Αυτός είναι ο πραγματικός Παναμάς [εικόνες]

panama708 1

Ηρθε στην επικαιρότητα βίαια. Η αποκάλυψη του «σκανδάλου του αιώνα» με τα Panama Papers έστρεψαν τα βλέμματα όλου του κόσμου σε αυτή τη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Ο Παναμάς, ωστόσο, έχει και άλλες... χάρες.

 

Το σήμα κατατεθέν

Σημαντικά έσοδα ρέουν στη χώρα από το 1914 όταν εγκαινιάστηκε η διώρυγα του Παναμά. Μέσω της διώρυγας εξασφαλίζεται η θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού. Το κανάλι γλίτωσε τους ανθρώπους από το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι γύρω από το νότιο άκρο της ηπείρου για το οποίο χρειάζονταν περίπου δύο με τρεις μήνες.

Η διώρυγα του Παναμά σήμερα

Το κανάλι αποφέρει περίπου 8% του ακαθάριστου εγχώριου προιόντος. Σχεδόν επί μια δεκαετία γίνονται τώρα εργασίες επέκτασης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο. Τότε θα μπορούν να περνούν φορτηγά πλοία νέας γενιάς, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία του Παναμά.

Ένας επίγειος παράδεισος

Νερά, βουνά και δάση σαν από διαφημιστικό. Το εθνικό πάρκο στο νησί Κόιμπα συγκαταλέγεται στην παγκόσμια κληρονομιά της Ουνέσκο. Σχεδόν το ένα τέταρτο της χώρας βρίσκεται υπό περιβαλλοντική προστασία. Ο φυσικός πλούτος προσελκύει πολλούς τουρίστες οι οποίοι υπολογίζονται στα περίπου 2 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Μεταξύ μοντέρνας ζωής και φτώχειας

Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Μπορεί η χώρα να διαθέτει υψηλό μέσο όρο εισοδήματος συγκριτικά με άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, ωστόσο μπροστά από τις πολυτελείς πολυκατοικίες βρίσκονται οι φτωχές περιοχές της πόλης του Παναμά.

Η λεωφόρος Μπαλμπόα

Ο ακριβότερος δρόμος της χώρας δεν ελκύει μόνο τουρίστες, αλλά αποτελεί και το σημείο αναφοράς της πόλης του Παναμά. Ωστόσο μόνο λίγοι Παναμέζοι έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σ’ αυτή την περιοχή.

Το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι του κόσμου

Οι εορτασμοί για το καρναβάλι στον Παναμά είναι κάθε χρόνο εξαιρετικά εντυπωσιακοί. Για τέσσερις ημέρες σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται παρελάσεις, συναυλίες και πάρτι στα οποία οι καρναβαλιστές συχνά φορούν και παραδοσιακές στολές.

Η παραδοσιακή φορεσιά Πογέρα

Στις παραδοσιακές φορεσιές συγκαταλέγεται και η πολύχρωμη Πογέρα. Οι χειροποίητες φαρδιές φούστες διακοσμούνται με λουλούδια και ζώα. Οι περισσότερες Παναμέζες έχουν δύο τέτοιου είδους φορεσιές, μια ως νεαρή και μια ως ενήλικη γυναίκα.

Εμπερά: Οι ιθαγενείς του Παναμά

Περίπου 30.000 ιθαγενείς του έθνους των Εμπερά ζουν στον Παναμά. Οι χορευτές της εικόνας ζουν στο χωριό Εμπερά Ντρούα κοντά στον ποταμό Ρίο Τσάγκρες. Περίπου 7.000 Εμπερά ζουν σε αυτόνομο έδαφος.

iefimerida.gr

επιστροφή στην κορυφή