Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ο στολισμός του Επιταφίου στην Ουρανούπολη

untitleda

Με σχέδια εμπνευσμένα από την Αγιορείτικη παράδοση

Οι άγιες ημέρες του Πάσχα για την Ουρανούπολη Χαλκιδικής είναι ξεχωριστές τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πολυάριθμους επισκέπτες. Αφενός επειδή αυτή η πανέμορφη γωνιά της Ελλάδας αποτελεί την πύλη της Αθωνικής Πολιτείας και αφετέρου για μια προσπάθεια που συντελείται την τελευταία δεκαετία: το περίτεχνο και ξεχωριστό στόλισμα του Επιταφίου. «Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια από μια ομάδα γυναικών του χωριού, ωστόσο αγκαλιάστηκε από το σύνολο των κατοίκων», αναφέρει στο halkidikifocus.gr η Μαρία Σαββίδου, μια από τις γυναίκες του χωριού. Όπως εξηγεί η ίδια, αφορμή για το εντυπωσιακό εγχείρημα στάθηκε ο στολισμός της Ιερής Εικόνας των κτητόρων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και είναι αφιερωμένος ο ομώνυμος κεντρικός Ιερός Ναός της Ουρανούπολης. «Το σχέδιο που δημιουργήσαμε τότε -στο πλαίσιο της πανήγυρης της 21ης Μαΐου- για την Ιερή Εικόνα των Αγίων μας ήταν ξεχωριστό και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο και για τον Επιτάφιο», προσθέτει η κ. Σαββίδου.

Το μοτίβο   

Πηγή έμπνευσης των σχεδίων που κάθε χρόνο κοσμούν τον Επιτάφιο αποτελεί η πλούσια Αγιορείτικη παράδοση. «Φέτος χρησιμοποιήσαμε περισσότερο ‘πένθιμα’ χρώματα σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, οπότε και κυριαρχούσαν πιο ζωηρές και ανοιξιάτικες αποχρώσεις», περιγράφει η κ. Σαββίδου. Εξάλλου, κάθε χρόνο το μοτίβο είναι διαφορετικό, καθώς η βυζαντινή κληρονομιά είναι ανεξάντλητη.

untitledbg

Χιλιάδες καρφίτσες και πέρλες   

Οι ποσότητες των υλικών που χρησιμοποιούνται για το «κέντημα» του επιταφίου ίσως θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ. Όπως αποκάλυψε η κ. Σαββίδου, φέτος χρησιμοποιήθηκαν 120 χιλιάδες καρφίτσες και 240 χιλιάδες πέρλες. Μάλιστα, το κόστος δεν είναι καθόλου αμελητέο, ωστόσο χάρη στην οικονομική συμβολή του συνόλου των κατοίκων του χωριού τα υλικά εξασφαλίζονται απρόσκοπτα.

euntitled

Πολύμηνη, επίπονη αλλά ευχάριστη διαδικασία

Η προετοιμασία για τον στολισμό του Επιταφίου διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες, καθώς αρχίζει σχεδόν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και κορυφώνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μόλις γίνει η επιλογή του σχεδίου, οι κάτοικοι και κυρίως οι γυναίκες αφιερώνουν καθημερινά αρκετή ώρα από τον χρόνο τους. Η εργασία είναι επίπονη ωστόσο η χαρά της δημιουργίας αποζημιώνει όσους συμμετέχουν σ’ αυτή τη ‘μυσταγωγία’. «Χάντρα-χάντρα, καρφίτσα-καρφίτσα κεντάμε τον Επιτάφιο. Όσοι συμμετέχουν παίρνουν στο σπίτι τους ένα από τα τμήματα και το ‘δουλεύουν’ για να προχωρούμε χωρίς καθυστερήσεις. Παράλληλα, πραγματοποιούμε συναντήσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τοπικής Κοινότητας όπου ενώνουμε όλα τα κομμάτια», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Σαββίδου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης και το ίδιο βράδυ, αμέσως μετά την ολοκλήρωσης της Ακολουθίας των Αγίων Παθών ο στολισμός τοποθετείται στο κουβούκλιο.

Πόλος έλξης τουριστών

Ο ιδιαίτερος στολισμός του Επιταφίου της Ουρανούπολης έχει στρέψει το ενδιαφέρον εκατοντάδων πιστών που επισκέπτονται την περιοχή για να δουν από κοντά αυτή την ξεχωριστή προσπάθεια. «Τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται τη Μεγάλη Παρασκευή εκδρομές από τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, της Δράμας, της Καβάλας και άλλων περιοχών με αποκλειστικό προορισμό το χωριό μας για τον Επιτάφιο», αναφέρει η κ. Σαββίδου. Πολλοί είναι οι επισκέπτες που με αφορμή την επίσκεψή τους στο Άγιο Όρος για το Πάσχα διαβαίνουν το κατώφλι του Ιερού Ναού για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν τον Επιτάφιο. «Ακόμη και το Μεγάλο Σάββατο έρχεται κόσμος, καθώς ο στολισμός παραμένει επάνω στο κουβούκλιο που αναπαριστά τον Τάφο του Χριστού», σημειώνει η ίδια. Ο θρησκευτικός τουρισμός γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στην περιοχή λόγω της Αθωνικής Πολιτείας. Ήδη, η Ουρανούπολη κατακλύζεται από χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι μεταβαίνουν στο «Περιβόλι της Παναγίας» με αφορμή και τη συμπλήρωση χιλίων ετών παρουσίας μοναχών από τη συγκεκριμένη χώρα. Παράλληλα, υπάρχουν επισκέπτες από τη Βουλγαρία και άλλες χώρες.

untitled10

Βέλγοι και Γάλλοι δημοσιογράφοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επιτάφιος της Ουρανούπολης κάθε χρόνο προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο ελληνικών μέσων ενημέρωσης αλλά και διεθνών δικτύων. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης στο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος, όπου οι γυναίκες εργάζονταν πυρετωδώς βρέθηκαν δημοσιογράφοι από το Βέλγιο και τη Γαλλία, οι οποίοι επισκέπτονται τις τελευταίες ημέρες την περιοχή για ρεπορτάζ που αφορά τη Μονή Ζυγού.     

 

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2