ΡΟΗ 24/7:

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι φέτος;

pasxalino-trapezi 3

- Επιβαρυμένες οι τιμές προϊόντων σούπερ μάρκετ λόγω της μετάταξης αρκετών προϊόντων από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% - Καλύτερες οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών


Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι εντοπίζει η έρευνα του ΚΕΠΚΑ τόσο στα κρεατικά όσο και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) το κόστος αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο επίπεδα, κατά 1,02%.
Να σημειώσουμε ότι πέρυσι η τιμή του αρνιού ήταν ελαφρώς «τσιμπημένη», εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού που έχει πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας. Παρά τις καλές τιμές τόσο των αμνοεριφίων φέτος (η τιμή του αρνιού κυμαίνεται από 5,49 ευρώ έως 9,50 ευρώ και του κατσικιού από 6 ευρώ έως 9,50 ευρώ) παρατηρείται μία μεσοσταθμική αύξηση των τιμών των προϊόντων σούπερ μάρκετ της τάξης του 6,25% γεγονός που οφείλεται στη μετάταξη αρκετών προϊόντων από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουλίου.
Από την άλλη φέτος οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων είναι σε χαμηλότερα επίπεδα (καθώς το Πάσχα του 2015 ήταν στις 12 Απριλίου, δηλαδή πολύ νωρίτερα από την 1η Μαΐου, που ο καιρός έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα) γεγονός που εκτιμάται ότι έχει συγκρατήσει την ανοδική πορεία του κόστους του φετινού τραπεζιού.

Η έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. υπολογίζει ότι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, για 8 - 10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 73,46 ευρώ έως 173,99 ευρώ. Δηλαδή, από -3,90 % έως + 5,48%, σε σχέση με πέρυσι, τονίζοντας ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, θα στοιχίσει υπερδιπλάσια, από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές.

Η έρευνα της ΕΣΕΕ

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπερβαίνει το αντίστοιχο περυσινό κατά 1,06 ευρώ: Για μία εξαμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 105,28 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (104,22 ευρώ) κατά 1,02%.

επιστροφή στην κορυφή