ΡΟΗ 24/7:

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα: «Η μνήμη δεν πρέπει να σβήσει ποτέ»

obama iapwnia

Πρώτος πρόεδρος στο σημείο

 

Φόρο τιμής στους «νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» αποτίει στη Χιροσίμα ο Μπαράκ Ομπάμα, ως πρώτος αμερικανός πρόεδρος στο σημείο που έπεσε η ατομική βόμβα.

«Ήρθαμε για να αναλογιστούμε την τρομοκρατική δύναμη που εξαπολύθηκε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ήρθαμε για να θρηνήσουμε τους νεκρούς» είπε ο Ομπάμα από το βήμα.

O Ομπάμα, σπάζοντας το ταμπού δεκαετιών για την Ουάσινγκτον, άφησε στεφάνι στο μνημείο και υπογράμμισε στην ομιλία του την ανάγκη για έναν κόσμο που δεν θα χρειάζονται πλέον πυρηνικά όπλα. Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την έκκλησή του να περιοριστεί το πυρηνικό οπλοστασίο διεθνώς.

«Θυμούμαστε όλους τους αθώους που σκοτώθηκαν σε εκείνον τον τρομερό πόλεμο, έχουμε κοινή ευθύνη για κοιτάξουμε κατάματα την Ιστορία» υπογράμμισε. «Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε αλλιώς ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοιος πόνος» τόνισε.

Μετά την ομιλία του, ο Ομπάμα συνοδευόμενος από τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, συνομίλησε με γηραιούς επιζώντες της 6ης Αυγούστου 1945.

Ο Λευκός Οίκος είχε εξαρχής δείξει πως ο Ομπάμα δεν επρόκειτο να ζητήσει συγγνώμη για τη βόμβα στη Χιροσίμα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου. Η πλειονότητα των Αμερικανών θεωρεί πως οι δύο βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι ήταν απαραίτητες για τη λήξη του Πολέμου στο μέτωπο του Ειρηνικού, όμως οι Ιάπωνες θεωρούν πως οι δύο βομβαρδισμοί δεν ήταν δικαιολογημένοι.

Ακόμη και η απόφαση του Ομπάμα να επισκεφθεί τη Χιροσίμα, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο για τις ΗΠΑ, είχε προκαλέσει αντιδράσεις -ωστόσο ο ίδιος και το επιτελείο του επέλεξαν να κλείσουν τα αυτιά σε φωνές που επέκριναν την κίνηση, υπογραμμίζοντας πως η επίσκεψη δεν θα αμφισβητήσει τις αποφάσεις του '45 για τα δύο πλήγματα.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή