Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Στο Εφετείο Κακουργημάτων η πολύκροτη υπόθεση με τα λαθραία τσιγάρα

LA8RAIA-TSIGARA-KASSANDRA

Ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό

Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, πρώην στελέχους του ΣΔΟΕ, που συμμετείχε στην έρευνα που οδήγησε στην αποκάλυψη του εργοστασίου λαθραίων τσιγάρων στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η πολύκροτη δίκη στο πενταμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε ότι εντός του εργοστασίου βρέθηκε μία μηχανή παραγωγής και τυποποίησης τσιγάρων, υλικά παραγωγής, κούτες και γεννήτριες, καθώς επίσης 14.000 τσιγάρα τοποθετημένα σε παλέτες και 14 τόνοι επεξεργασμένου καπνού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, το πολυμελές κύκλωμα φέρεται να εισήγαγε στην ελληνική αγορά 10.000.000 τσιγάρα. Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, είχε απλώσει τα “πλοκάμια” του και στο εξωτερικό όπου κατόρθωσαν να εξάγουν συνολικά 21.000.000 τσιγάρα. Υπολογίζεται ότι η συνολική ζημιά του δημοσίου ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από τη μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Η υπόθεση απασχόλησε την κοινή γνώμη στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2010 με την αποκάλυψη της δράσης του πολυμελούς κυκλώματος παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων, έπειτα από έφοδο των διωκτικών αρχών στο εργοστάσιο. Το μυστήριο άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από πληροφορία που έφτασε στις ελληνικές οικονομικές διωκτικές αρχές από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Κατόπιν, την έρευνα ανέλαβε η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με στελέχη του ΣΔΟΕ, παρακολουθώντας επί μήνες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπόπτων. Το εργοστάσιο στη Νέα Φώκαια ήταν το δεύτερο που είχαν στήσει τα μέλη του κυκλώματος, καθώς οι αρχικές εγκαταστάσεις τους, στα ορεινά της Σίβηρης στη Χαλκιδική, είχαν πάρει φωτιά τον Ιούνιο του 2010, λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή τους.

Πρωτόδικα, το κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης είχε επιβάλει τον Μάρτιο του 2012 στους 14 κατηγορουμένους που εμπλέκονται στην υπόθεση -μεταξύ αυτών δύο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.- ποινές κάθειρξης που φτάνουν τα 21 χρόνια. Από αυτούς, ένα άτομο παραμένει μέχρι και σήμερα στη φυλακή, ενώ στους υπόλοιπους είχε δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεσή του. Η δίκη θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

εφημερίδα "Μακεδονία"

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos