Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 270 εκατ. ευρώ οι απώλειες από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα

vila eswteriko

- Τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση μιας νέας πραγματικότητας που δημιουργείται, ζητούν οι ξενοδόχοι


Στα 270 εκατ. ευρώ φτάνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις μελέτης, οι απώλειες φόρων από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα το χρόνο, σε όλη την Ελλάδα. Η τάση που είχε αρχίσει τα προηγούμενα χρόνια έχει γίνει πλέον πραγματικότητα, εξελισσόμενη σε μια από τις μεγαλύτερες εστίες φοροδιαφυγής και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι ξενοδόχοι προτείνουν να τεθεί ένα νομικό πλαίσιο που να ορίζει τους κανόνες λειτουργίας τους και το κράτος να εισπράττει τους φόρους από τη μια, ενώ από την άλλη οι πελάτες να έχουν την απαιτούμενη ασφάλεια.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο halkidikifocus, για το θέμα της παράνομης ξενοδοχείας, που πλέον τείνει να γίνει μάστιγα για το χώρο, αφού στη Χαλκιδική μόνο λειτουργούν 5.000 καταλύματα χωρίς άδεια, ενώ στην Αθήνα φτάνουν τα 12.000, σε 12μηνη όμως βάση.

Η τάση έγινε πραγματικότητα

Όπως σημείωσε ο κ. Τάσιος, το φαινόμενο άρχισε να παίρνει διαστάσεις στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 2015 και μετά, με την απελευθέρωση της τουριστικής μίσθωσης και την επικράτηση της αστικής: Κάποιος που έχει ένα σπίτι, μία βίλα, ή μία συστάδα κατοικιών, μπορεί είτε να προχωρήσει ο ίδιος στην ενοικίαση σε πελάτες, είτε να τα νοικιάσει σε ένα τουριστικό πρακτορείο για 5.000 ευρώ για παράδειγμα, με ένα συμβόλαιο αστικής μίσθωσης. Στη συνέχεια όμως το πρακτορείο μπορεί να τα νοικιάσει με την ημέρα ή το μήνα και τα έσοδα να πολλαπλασιαστούν, χωρίς ωστόσο να καταβάλλονται οι ανάλογοι φόροι και παράλληλα χωρίς να παρέχεται στον πελάτη η ασφάλεια που ορίζεται στα νόμιμα καταλύματα.
Όπως τόνισε ο κ. Τάσιος στη Χαλκιδική υπάρχουν πολλά σπίτια ή βίλες που χαρακτηρίζονται ως δεύτερη κατοικία. Με την οικονομικοί κρίση και την καταιγίδα φόρων οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να τα εκμεταλευτούν είτε μόνοι τους είτε νοικιάζοντάς τα σε ένα τουριστικό πρακτορείο. Υπάρχουν μάλιστα πανευρωπαϊκές διαδικτυακές πλατφόρμες (π.χ. HOOVER ή RBNB) που λειτουργούν γι’ αυτό το σκοπό, προσελκύοντας πελάτες τόσο από τα Βαλκάνια, όσο και από τη Δυτική Ευρώπη. Όπως επεσήμανε ο κ. Τάσιος, χωροθετικά κατοικίες που βρίσκονται σε ανεπτυγμένο οικισμό τις προτιμούν οι Βαλκάνιοι, ενώ αυτές εκτός οικισμού τις προτιμούν οι τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη.

Οι προτάσεις

Όπως τόνισε ο κ. Τάσιος, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στην Ευρώπη η «οικονομία του διαμοιρασμού», δηλαδή η μεγαλύτερη κατάτμηση της «πίτας» της αγοράς σε περισσότερα κομμάτια. Όπως εξήγησε στα πλαίσια αυτής της «οικονομία του διαμοιρασμού» έγινε αντιληπτό ότι η τάση που υπήρχε τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα με τα καταλύματα που λειτουργούν χωρίς άδεια, έγινε μία πραγματική κατάσταση, την οποία μάλιστα επικροτούν οι πελάτες.
«Εμείς έχουμε προτείνει να μπει νομοθετικό πλαίσιο σε όλη αυτή την κατάσταση. Δηλαδή να καταγραφούν τα ακίνητα, να αδειοδοτηθούν, καταβάλλοντας έτσι φόρους, ΦΠΑ, να μπορούν να έχουν προσωπικό και να λειτουργούν μέσα σε κανόνες», τόνισε ο κ. Τάσιος, υπογραμμίζοντας ότι οι φόροι που διαφεύγουν αγγίζουν – σύμφωνα με εκτιμήσεις – τα 270 εκατ. ευρώ (από 6μηνη χρήση στις τουριστικές περιοχές και 12μηνη στις αστικές), όταν ο φόρος διαμονής που έχει επιβληθεί στα ξενοδοχεία από την 1η Ιανουαρίου 2018 εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο κράτος έσοδα 70 εκατ. ευρώ: «Άρα θα  πρέπει να υπάρξει ένα νοθετικό πλαίσιο και ο πελάτης να επιλέγει αυτό που θέλει», ανέφερε ο κ. Τάσιος επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο είναι εξίσου έντονο και σε αστικά ευρωπαϊκά κέντρα, όπως το Βερολίνο και η Βαρκελώνη. Καταλήγοντας ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι πριν μία εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το στίγμα για την «οικονομία του διαμοιρασμού» προτείνοντας τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, κάτι που δείχνει ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σχετική οδηγία της ΕΕ.

 

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020