Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμηλές οι πληρότητες του τριημέρου στην Χαλκιδική

BOYTIA-PISINA

"Βουτιά" έκαναν οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση στην Χαλκιδική για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Στις ξενοδοχειακές μονάδες η πληρότητα δεν ξεπερνά το 70-75%. «Η πτώση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρότι δεν συνέπεσε χρονικά καθώς πρόκειται για κινητή γιορτή, ανέρχεται στο 15% και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν διανυκτερεύσεις πελατών από την ελληνική αγορά», τόνισε στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Η πλειονότητα των κρατήσεων αφορούν τουρίστες του εξωτερικού, οι οποίοι προέρχονται από την Κεντροδυτική Ευρώπη, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Μ. Βρετανία. Ακόμη, ένας μικρός αριθμός πελατών προέρχεται από τη Ρωσία και οι υπόλοιποι από βαλκανικές χώρες.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στις επιχειρήσεις των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων με την πληρότητα να ανέρχεται στο 60%. «Οι κρατήσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες, καθώς κινούνται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές», ανέφερε στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής. Ο ίδιος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και στη μεταβολή των καιρικών συνθηκών που ενδεχομένως οδηγήσουν πολλούς «εκτός των τειχών».

Όπως και στα ξενοδοχεία, οι κρατήσεις προέρχονται κυρίως από Βαλκάνιους τουρίστες και σε μικρότερο ποσοστό από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αγγλία. Σ’ αυτό συμβάλει και η δραστηριότητα στην περιοχή δύο κορυφαίων τουριστικών πρακτορείων των δύο κρατών.

 

TASIOS

ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος

 


Οι τιμές

Ενδεικτικά, σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα τριών αστέρων το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 50 ευρώ τη βραδιά και περιλαμβάνει πρωινό. Η τιμή αυξάνεται ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, φέτος υπάρχουν νέα δεδομένα που έχουν επηρεάσει την τιμολογιακή πολιτική. Αφενός η αύξηση του ΦΠΑ και αφετέρου η μεγάλη «φοροεπιδρομή», όπως είπε χαρακτηριστικά, στις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μειώσεις τιμών.

Χαμηλότερο είναι το κόστος στα τουριστικά καταλύματα. Έτσι, ένα δίκλινο κοστίζει 30 ευρώ τη βραδιά ενώ η τιμή ενός τρίκλινου δωματίου ανέρχεται στα 40 ευρώ το βράδυ.

Έντονος προβληματισμός

Πτωτικά κινούνται οι κρατήσεις και για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου ακόμη και στην «καρδιά» του καλοκαιριού. «Στα 30 χρόνια που δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στον κλάδο για πρώτη φορά η σεζόν ‘ανοίγει’ ουσιαστικά στις 18 Ιουνίου», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Χαδαλής, ο οποίος εκτιμά ότι στον κλάδο που εκπροσωπεί φέτος θα καταγραφεί μείωση της τάξης του 5%.

 

ENOIKIAZOMENA-DWMATIA-2

 


«Δεν υπάρχουν Έλληνες πελάτες»

Οι διακοπές για την πλειοψηφία των Ελλήνων αποτελούν πλέον κάτι περισσότερο από πολυτέλεια. Η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών δεν επιτρέπει περαιτέρω έξοδα. «Η ζήτηση περιορίζεται αυστηρά τον Αύγουστο και όσοι απευθύνονται στα ξενοδοχεία αναζητούν φθηνά πακέτα διαμονής. Δυστυχώς, όταν η σεζόν βρίσκεται στο ζενίθ οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες για εκπτώσεις και κάθε είδους προσφορές», επισήμανε ο κ. Τάσιος.

«Οι περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν ένα τετραήμερο ή το πολύ πενθήμερο γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο. Το ενδιαφέρον για την υπόλοιπη περίοδο είναι υποτονικό», συμπλήρωσε ο κ. Χαδαλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εγχώριοι επισκέπτες της Χαλκιδικής προέρχονται κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και άλλους γειτονικούς νομούς. «Η αύξηση των τιμών των καυσίμων σε συνδυασμό με τους πολλούς σταθμούς διοδίων κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης έχουν καταστήσει απαγορευτικές τις καλοκαιρινές διακοπές στο νομό, κατοίκων από περιοχές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως το συνολικό κόστος μιας τέτοιας «εξόρμησης» μπορεί να κοστίσει για τους συγκεκριμένους επισκέπτες ακόμη και πάνω από 500 ευρώ.

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020