ΡΟΗ 24/7:

Γιούνκερ: Θαυμάζω τις προσπάθειες των Ελλήνων, ιδιαίτερα των αδύναμων

pavlo-giou-1070 1

Στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Κομισιόν

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Ο κ. Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον κ. Γιούνκερ τόνισε την καθοριστική σημασίας συμβολή του για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη. Οπως υποστήριξε, αυτό είναι κάτι σημαντικό και στη σημερινή συγκυρία με το βρετανικό δημοψήφισμα.

«Η Ελλάδα, όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, έπραξε ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να μπούμε στην ανάκαμψη. Χρειάζεται όμως και η συμβολή των θεσμών, τόσο για την τόνωση της ρευστότητας, όσο και για τις επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να προχωρήσει το «πακέτο Γιούνκερ», αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση χρέους με βάση τους κανόνες του ESM και χωρίς ονομαστικό κούρεμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο προσφυγικό υποστήριξε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κομισιόν κάνουν τη δουλειά τους στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να κάνουν και εκείνες το καθήκον τους, τόνισε.

«Ευχόμαστε η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτιμώ ότι πρέπει να το κάνει αυτό η Μεγάλη Βρετανία, που έχει ένα πολύ πιο ευνοϊκό καθεστώς από άλλα κράτη. Είναι μεγάλη τιμή να είσαι μέλος της ΕΕ αλλά αυτό έχει και υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χαρούμενος που επιστρέφει στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας και αυτός πως Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί.

«Γι’ αυτό έκανα ό,τι μπορούσα για να αποφευχθεί το Grexit. Ποτέ δεν ακολούθησα την παράλογη λογική όσων ήθελαν η Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη ζώνη του ευρώ. Και τελικά ήμασταν εμείς που επικρατήσαμε», τόνισε.

«Η χώρα τώρα κινείται για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η Ελλάδα που μου αρέσει και αγαπώ», είπε ακόμη.

Σχετικά με το πρόγραμμα, δήλωσε πως αυτό εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και μετά από χρόνια δεν χρειάζεται να γίνουν συζητήσεις για προγράμματα προσαρμογής.

Πολλοί έχουν άγνοια για τα προβλήματα των Ελλήνων, ειδικά των αδύναμων.

Βασικό θέμα της συνάντησης, όπως επεσήμανε, θα είναι το προσφυγικό, για το οποίο ζήτησε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από την Ελλάδα, όσον αφορά το θέμα της υποδοχής προσφύγων.

«Για πρώτη φορά βρίσκομαι εδώ όντας απολύτως ικανοποιημένος για αυτό που κάνει η χώρα και θέλω να προσθέσω ότι θαυμάζω τις προσπάθειες των Ελλήνων, ιδιαίτερα των αδύναμων. Πολλοί έχουν άγνοια για τα προβλήματα των Ελλήνων, ειδικά των αδύναμων. Αυτό που κάνει η Ελλάδα, η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο δεν είναι τίμημα που πρέπει να καταβάλει στις Βρυξέλλες. Είναι επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας. Υπό αυτή την έννοια "ζήτω οι Ελληνες"», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε πως δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός με την Ελλάδα, λέγοντας πως «οι φράσεις μου ερμηνεύονται μεμονωμένα ενώ εντάσσονται σε ευρύτερο πλαίσιο. Αύριο οι εφημερίδες του Βορρά θα γράφουν ότι δεν είμαι αντικειμενικός με την Ελλάδα».

 

iefimerida.gr

επιστροφή στην κορυφή