Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Τριήμερο στη μαγευτική Σιθωνία (ΦΩΤΟ)

SYKIA-8ALASSA-DENTRA

Ένας «κρυφός παράδεισος» στην Χαλκιδική

Στα γαλαζοπράσινα νερά του δεύτερου «ποδιού» της Χαλκιδικής «σάλπαρε» για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος το halkidikifocus.gr. Συνεχίζοντας τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, αυτή την εβδομάδα επιλέξαμε να σας ταξιδέψουμε στη χερσόνησο της Σιθωνίας και στις πιο μακρινές της περιοχές, τη Σάρτη, τη Συκιά και τους γύρω παραλιακούς οικισμούς.

Αφήνοντας πίσω μας την πόλη των Νέων Μουδανιών, ακολουθήσαμε την επαρχιακή οδό προς Σιθωνία. Διανύοντας απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων, φτάσαμε στην Μεταμόρφωση, όπου τελειώνουν τα διοικητικά όρια του Δήμου Πολυγύρου. Μια πληροφοριακή πινακίδα μας καλωσορίζει στη Σιθωνία και ακολουθεί ο πρώτος σταθμός, η Νικήτη, που αποτελεί και την έδρα του Δήμου.

 

EISODOS-SI8WNIAS-METAMORFWSH-KONTINH

NIKHTH-DHMARXEIO-APO-DROMO

 

Φτάνοντας εκεί, κάνουμε μια γρήγορη βόλτα στην παραλία, όπου τελευταία έχει αλλάξει όψη με τα έργα ανάπλασης που έγιναν στην περιοχή. Τα καταστήματα ανοιχτά, περιμένουν τους επισκέπτες του καλοκαιριού.

 

PARALIA-NIKHTHS-1

 

Φεύγουμε από τη Νικήτη με προορισμό τη Σάρτη και έτσι επιλέγουμε τη διαδρομή μέσω Βουρβουρούς. Αφήνοντας τη διασταύρωση Νικήτης-Νέου Μαρμαρά-Αγίου Νικολάου, συνεχίζουμε αριστερά ενώ από τις πινακίδες πληροφορούμαστε πως η απόσταση έως τη Σάρτη είναι 40 χιλιόμετρα. Μετά από λίγο συναντάμε στα αριστερά μας το γραφικό Όρμο Παναγίας και έπειτα τη Βουρβουρού.

 

PINAKIDA-AGIOS-A8ANASIOS-NIKHTH

ORMOS-PANAGIAS-APO-DROMO

PINAKIDA-APO-BOYRBOYROY-GIA-SARTH

 

Στη διαδρομή των 30 χιλιομέτρων που ακολουθούν έως της Σάρτη, η ομορφιά του φυσικού τοπίου σε αποζημιώνει.

Και φτάσαμε στη Σάρτη…

Με λίγα λόγια…

Όπως μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα του Δήμου Σιθωνίας, το χωριό της Σάρτης ιδρύθηκε μετά την μικρασιατική καταστροφή από πρόσφυγες που κατοικούσαν σ' ένα μικρό νησάκι την Οφιούσα (Αφισιά) που βρίσκονταν στη θάλασσα του Μαρμαρά. Πρώτος σταθμός των προσφύγων ήταν το Λαύριο. Γρήγορα όμως ενημερώθηκαν από το Ελληνικό Κράτος ότι στη Χαλκιδική υπάρχει ένα μέρος με άφθονη αλιεία και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και έτσι εγκαταστάθηκαν από το 1923 έως το 1925 σ' αυτό το γεωγραφικό χώρο.

Το χωριό ονομάστηκε αρχικά Νέα Αφησιά. Το σημερινό όνομα του χωριού (Σάρτη) προέρχεται από το Βασιλιά Σάρτιο ή Σάρτη που ζούσε σ' αυτή την περιοχή και είχε κτίσει σε τούτο τον τόπο μια πολιτεία, τη Σαρτούπολη, η οποία βυθίστηκε.

Το Αγιοπαυλίτικο μετόχι της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου «Κρυφό Σχολειό» βρίσκεται δυτικά της Σάρτης και δίπλα η εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής, όπου εκεί κατοίκησαν οι πρώτες οικογένειες όταν ήρθαν από το Λαύριο.

Σήμερα η Σάρτη είναι ένα τουριστικό χωριό συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, έχει πανέμορφες παραλίες με πρασινογάλανα νερά και λευκές αμμουδιές (Πορτοκάλι, Πλατανίτσι, Αχλάδα, Παραλία Σάρτης κ.ά).

 

SARTH-PARALIA-APO-MAKRIA

SARTH-PARALIA-BRAXAKIA

SARTH-PARALIA-BRAXIA-MPLE

SARTH-PARALIA-OMPRELA

 

Έτσι, κάναμε την πρώτη μας βουτιά για να δροσιστούμε και αμέσως μετά κάναμε μια βόλτα στο χωριό.

Τα γραφικά σοκάκια δημιουργούν μια ιδιαίτερη αίσθηση στον επισκέπτη ενώ τα λουλούδια, τα καλλωπιστικά φυτά και η παραδοσιακή διακόσμηση των σπιτικών αυλών μας ταξιδεύουν σε άλλη εποχή.

 

SARTH-SOKAKI-2

SARTH-SOKAKI-3

SARTH-SOKAKI-LOYLOYDIA

 

Ένα γρήγορο πέρασμα από την τοπική αγορά και τα καταστήματα που είναι πανέτοιμα να υποδεχτούν Έλληνες και ξένους τουρίστες.

 

SARTH-KATASTHMATA-SOYBENIR

 

Και κάπου εδώ η πρώτη μέρα φτάνει στο τέλος της. Το βράδυ θα μείνουμε στο Πόρτο Κουφό, όπου θα μας φιλοξενήσει το ομώνυμο ξενοδοχείο.

Δεύτερη μέρα στη Συκιά

Ξυπνήσαμε το πρωί, απολαμβάνοντας ένα υπέροχο πρωινό με πλούσια αρτοσκευάσματα από το «ΑΡΤΟΣ ΠΑΡΓΑΣ», το γνωστό εργαστήριο που εδώ και πολλά χρόνια παρασκευάζει τα γευστικότατα και τραγανά κριτσίνια.

 

PARGAS-ARTOPOIEIO

 

Στη συνέχεια αναχωρούμε για τη Συκιά…

Η Συκιά είναι ένα από τα ωραιότερα και παλιότερα χωριά της Σιθωνίας. Ο οικισμός υπήρχε από τον 14ο αιώνα, με το όνομα Λόγγος και ήταν έδρα στη διοικητική περιφέρεια που λεγόταν "Καπετανίκιο Άπρω". Αργότερα το χωριό και όλη η γύρω περιοχή με τα εύφορα κτήματα ήταν αγιορείτικο μετόχι. Οι Συκιώτες ήταν φημισμένοι πολεμιστές και ατίθασοι άνθρωποι και συμμετείχαν σε όλες τις επαναστάσεις, που έγιναν στη Χαλκιδική, εναντίον των Τούρκων.

Το σημερινό του όνομα το χωριό το οφείλει σε μια μεγάλη συκιά που βρισκόταν έξω από το χωριό, ή κατά μία άλλη εκδοχή ότι είναι χτισμένο στη σκιά του Αγίου Όρους.

Το χωριό κατάφερε μέχρι σήμερα να διατηρήσει αρκετά καλά την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Οι Συκιώτες είναι πολύ φιλόξενοι άνθρωποι και διατήρησαν τη δική τους τοπική διάλεκτο και του ξεχωριστούς χορούς. Έχει ωραία, μικρά, στενά δρομάκια με καλοδιατηρημένα σπίτια, με χαγιάτια και πεζούλια.

Με υπέροχα νερά και αμμουδιά για ηλιοθεραπεία που θα ζήλευε και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης.

 

DROMOS-PINAKIDA-PARALIES-SYKIAS

PROS-PARALIA-SYKIAS

SYKIA-PARALIA-1

SYKIA-PARALIA-2

SYKIA-PARALIA-PSA8INH-OMPRELA

 

Και το βράδυ… θέατρο

Η Συκιά αποτελεί μια από τις περιοχές της Χαλκιδικής, όπου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος. Φέτος, οι τοπικοί σύλλογοι με τη στήριξη του Δήμο Σιθωνίας διοργάνωσαν τριήμερο καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η «αυλαία» άνοιξε με θεατρική παράσταση και το έργο με τίτλο «Ψάρι στα χείλη» του Βασίλη Τσικάρα από τη θεατρική ομάδα «Πολύτροπον» και την ευγενική χορηγία του Συλλόγου Γυναικών Συκιάς «Τορώνη». Εκεί συναντήσαμε μεταξύ άλλων την «ψυχή» του Συλλόγου και Δημοτική Σύμβουλο, Μαρία Λαθούρη-Πάργα και τον αντιδήμαρχο, Κυπαρίσση Ντέμπλα. Ήταν μια όμορφη βραδιά για όλους μας στο ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού.

 

PARGA-8EATRO-SKHNH

PARGA-NTEMPLAS

 

Καλαμίτσι, Πόρτο Κουφό

Αφήσαμε για το τέλος του τριημέρου δύο εξίσου πανέμορφες παραλιακές περιοχές. Το Καλαμίτσι και το Πόρτο Κουφό.

Στο Καλαμίτσι ζουν και μόνιμοι κάτοικοι ενώ το καλοκαίρι το επισκέπτονται πάρα πολλοί τουρίστες λόγω της πεντακάθαρης θάλασσάς του. Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από τη Συκιά και απέχει 150 περίπου χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

 

KALAMITSI-PARALIA-1

 KALAMITSI-PARALIA-OMPRELES

 

Το Πόρτο Κουφό είναι ένας όρμος, ο μυχός του οποίου αποτελεί ένα φυσικό μικρό λιμάνι με κατεύθυνση εισόδου από Νότο προς Βορρά. Bρίσκεται στο Τορωναίο Κόλπο παρά το νότιο-δυτικό άκρο της Σιθωνίας.

Πρόκειται για έναν από τους ασφαλέστερους όρμους και αγκυροβόλια της Βορείου Ελλάδος παρέχοντας ασφαλή κάλυψη σε όλους τους καιρούς (άνεμους).

Η είσοδος του όρμου Πόρτο Κουφό σε απόσταση από θαλάσσης είναι δυσδιάκριτη. Για το λόγο αυτό φέρονται δύο φάροι εκατέρωθεν της εισόδου. Είναι ο "Κωφός λιμήν" των αρχαίων Ελλήνων, όπως τον αναφέρει ο Θουκυδίδης.

Σήμερα ο μυχός του Πόρτο Κουφό έχει διαμορφωθεί ανάλογα σε μικρό αλιευτικό λιμάνι (καταφύγιο), με περιορισμένη όμως εγκατάσταση πρόσδεσης μικρών τουριστικών σκαφών και θαλαμηγών.

 

PORTO-KOYFO-APO-PSHLA-2

PARALIA-PORTO-KOYFO

 

Διαμονή, γαστρονομία

Από τη Σάρτη μέχρι και το Πόρτο Κουφό ο καλοκαιρινός επισκέπτης έχει πολλαπλές επιλογές. Για τη διαμονή, λειτουργούν διάφορες επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

Εμείς γνωρίσαμε τη φιλοξενία του HOTEL “PORTO KOYFO”. Το ξενοδοχείο βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περάσει ήρεμα και ξεκούραστα τις ημέρες των διακοπών. Ο χώρος συνδυάζει μοντέρνα σχεδίαση και υψηλή αισθητική ενώ έχει λάβει πιστοποίηση «ελληνικού πρωινού».

 

portokoufohotel photo56

Ανάλογες οι επιλογές και για νόστιμο φαγητό με μοναδικές συνταγές και αγνά υλικά. Φρέσκο ψάρι, καταπληκτικά θαλασσινά κυριαρχούν στο μενού των εστιατορίων και των υπόλοιπων χώρων εστίασης. Επιλέξαμε τη «Μπουκαδούρα». Ένα εστιατόριο στο Πόρτο Κουφό που βρίσκεται εκεί που σκάει το κύμα. Ένα μπαλκόνι στη θάλασσα με πολύχρωμη διακόσμηση. Και μπορεί να αναφερθήκαμε σε φρέσκο ψάρι και στις υπόλοιπες άφθονες νοστιμιές της θάλασσας, κάναμε τη διαφορά και προτιμήσαμε κρεατονοστιμιές ψημένες στη σχάρα.

 

KREATA-MPOYKADOYRA

 

Μετά από ένα «γεμάτο» τριήμερο πήραμε το δρόμο της επιστροφής μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε και κάπου αλλού θα βρεθούμε…

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 21 Ιουνίου 2016 22:18
επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr