Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Σε ισχύ η ανάκληση της άδειας του beach bar της Νικήτης

agger5

Στην Αστυνομία η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής

Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναρτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σιθωνίας για την ανάκληση της άδειας και τη σφράγιση του beach bar στην παραλία της Νικήτης, όπως παρουσίασε την Τετάρτη μέσα από ρεπορτάζ το halkidikifocus.gr.

Tο πρακτικό 8/2016 της συνεδρίασης της αρμόδιας δημοτικής Επιτροπής αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε υπόψη των μελών της Επιτροπής το με αριθμ. πρωτ. 9003/22.6.2016 έγγραφο της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σιθωνίας σύμφωνα με το οποίο σε γενόμενη αυτοψία διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των όρων λειτουργίας του καταστήματος και συγκεκριμένα:

α) λειτουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων εντός του γηπέδου της επιχείρησης και σε γήπεδο πλησίον αυτού, χωρίς τις απαραίτητες άδειες,

β) αυθαίρετη επέκταση του καταστήματος στο χώρο του αιγιαλού και παραλίας, χωρίς νόμιμη παραχώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποκλείοντας την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού προς τη θάλασσα

και γ) αυθαίρετη επέκταση του καταστήματος με την κατασκευή και λειτουργία όπεν μπαρ εντός του γηπέδου της επιχείρησης πέραν και επιπλέον των προβλεπόμενων στην άδεια λειτουργίας του άνευ οικοδομικής άδειας.

Επίσης τέθηκε υπόψη των μελών της Επιτροπής το με αριθμ. 149/22.6.2016 έγγραφο του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νικήτης στο οποίο αναφέρεται ότι:

α) σε γενόμενη αυτοψία του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας Πολυγύρου (πρώην Κτηματική Υπηρεσία) που έλαβε χώρα στις 21.6.2016 διαπιστώθηκε η παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού έμπροσθεν της επιχείρησης, χωρίς να τηρούνται οι όροι παραχώρησης αυτού,

β) υφίσταται ουσιώδης παραβίαση των όρων λειτουργίας του καταστήματος με την προσφορά εδεσμάτων, ποτών και άλλων ειδών σε χώρους εκτός του καταστήματος

και γ) υφίσταται ουσιώδης τροποποίηση των όρων λειτουργίας του καταστήματος με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και την κατασκευή open bar πέραν των προβλεπόμενων στην άδεια λειτουργίας.

Επειδή στην προκειμένη περίπτωση συντρέχει πράγματι ουσιώδης τροποποίηση των όρων λειτουργίας του καταστήματος, καθόσον διαπιστώθηκε αυθαίρετη επέκταση του καταστήματος που μεταβάλλει τους χώρους αυτούς με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και κατασκευή open bar πέραν και επιπλέον των προβλεπόμενων στην άδεια λειτουργίας, πράξεις που συνιστούν παράνομη επέκταση του καταστήματος και αλλοιώνουν τη μορφή και όρους λειτουργίας του.

Επειδή, η αυθαίρετη επέκταση του καταστήματος στους κοινόχρηστους χώρους του αιγιαλού και της παραλίας συνιστά επίσης ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας του και παράλληλα αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των χώρων αιγιαλού και παραλίας για τους οποίους δεν υφίσταται νόμιμη παραχώρηση, παρεμποδίζοντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού προς τη θάλασσα.

Επειδή η δημιουργία χώρων στάθμευσής οχημάτων χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και τήρηση των κανόνων ασφαλείας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, επιδεινώνει τους όρους διαβίωσης στην περιοχή και αποτελεί πηγή κινδύνου και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Επειδή, συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος λόγω της προφανούς υποβάθμισης του φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος και της επιδείνωσης των όρων διαβίωσης στην περιοχή, αλλά και της προστασίας του αιγιαλού και της παραλίας και του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης και απόλαυσης αυτών από όλους του πολίτες.

Επειδή, όλες οι ανωτέρω παραβάσεις και υπερβάσεις στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα που διαπιστώθηκαν κατόπιν αυτοψίας και συνεπώς δεν απαιτείται προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφερομένου.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπ’ όψη του την πρόταση του Προέδρου της, όπως και τις διατάξεις του άρθρου 83 του Ν.3852/2010.

Η Επιτροπή ομόφωνα αποφασίζει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και εξουσιοδοτεί τα αρμόδια όργανα να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες. Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 49/2016».

(https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%951%CE%A5%CE%A91%CE%A6-33%CE%9C)

Η ανακοίνωση της επιχείρησης

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης η διεύθυνση του καταστήματος αναφέρει τα εξής:

«Η διεύθυνση του Saint George Beach Bar, το οποίο ευρίσκεται στην παραλία «Άγιος Γεώργιος» της Νικήτης Χαλκιδικής, προχωρά σε διάψευση των δημοσιευμάτων του τύπου που κάνουν λόγο για την σφράγιση του καταστήματος.

Τα ρεπορτάζ ισχυρίζονται ότι «Η απόφαση της Επιτροπής αφορά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, καθώς εντοπίστηκε μια σειρά από παραβάσεις υγειονομικού και πολεοδομικού χαρακτήρα που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της άδειας που χορηγήθηκε στο συγκεκριμένο beach bar και δεν τηρούνται οι προβλεπόμενοι -από τη σχετική νομοθεσία- όροι λειτουργίας».

Προσθέτει ακόμη πως δήθεν «προκλήθηκε έντονη αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι κατήγγειλαν κλείσιμο της πρόσβασης των λουομένων προς την ακτή από τη συγκεκριμένη επιχείρηση», αλλά και ότι υπάρχουν «υγειονομικές παραβάσεις που αφορούν πώληση προϊόντων και κυρίως ροφημάτων στο χώρο της ακτής, δηλαδή σε δημόσιο χώρο χωρίς άδεια».

Η διεύθυνση του Saint George Beach Bar καταγγέλλει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παντελώς ψευδείς και δεν έχουν καμία απολύτως υπόσταση, καθώς το κατάστημα διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες, δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση ως σήμερα και δεν υπάρχει καμία σύννομη έγγραφη ενέργεια περί κλεισίματος ή σφραγίσματος.

Το Saint George είναι το μοναδικό Beach Bar στην Μακεδονία που έχει ενοικιάσει από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) τον παλιό αιγιαλό, χώρο 310 τετραγωνικών μέτρων. Το συγκεκριμένο οικονομικό αντάλλαγμα προκαταβλήθηκε για την φετινή χρήση και όπως προαναφέρθηκε αποτελεί μοναδικό παράδειγμα νόμιμης εκμετάλλευσης δημοσίου κτήματος.

Επίσης, έχει γίνει αίτηση ενοικίασης του νέου αιγιαλού 500 μέτρων, που ούτως ή άλλως το κατάστημα τον δικαιούται λόγω ομορότητας του παλιού αιγιαλού. Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ έχει γίνει η αίτηση, η έκδοση της άδειας ή η απάντηση από τους αρμόδιους φορείς αγνοειται...

Όσον αφορά την διέλευση των πεζών, η διεύθυνση έχει μεριμνήσει για την διευκόλυνση τους, τοποθετώντας διάδρομο 4 μέτρων για την ομαλή μετάβασή τους στις ακτές.

Το Saint George Beach Bar δεν έχει και ούτε προτίθεται να προβεί σε ουδεμία παράνομη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής».

«Το beach bar θα σφραγιστεί»

Με αφορμή την ανακοίνωση και τους ισχυρισμούς της επιχείρησης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νικήτης, Τριαντάφυλλος Γιοβανέκος, γνωστοποίησε πως ήδη η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έχει κοινοποιηθεί στην Αστυνομία. «Η απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας έχει ισχύ, δεν ανακαλείται σε καμία περίπτωση και το κατάστημα πρέπει μέσα σε τρεις ημέρες να σφραγιστεί», δήλωσε στο halkidikifocus.gr ο κ. Γιοβανέκος.

Όπως εξήγησε, η νομοθεσία δίνει το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στον ιδιοκτήτη να απομακρύνει τα ευπαθή προϊόντα και διάφορα είδη εξοπλισμού.

Παράλληλα, ο επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα άσκησης ένδικων μέσων, όπως κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκθεση αυτοψίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, ρίχνοντας περισσότερο «φως» στην υπόθεση.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 21:15
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2