Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Συνεχίζονται οι δράσεις κατά της οζώδους δερματίτιδας

βοοειδή

"Ελλοχεύει ακόμη ο κίνδυνος από βαλκανικές χώρες" επισημαίνει η Περιφέρεια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο «αγώνας» για την καταπολέμηση και εκρίζωση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών (ΟΔΒ) στη χώρα μας, διαβεβαιώνει με του ανακοίνωση το τμήμα Υγείας Ζώων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), αφού, όπως σημειώνεται, «ελλοχεύει ακόμα ο κίνδυνος της μόλυνσης των βοοειδών και από άλλες βαλκανικές χώρες».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αρχές του περασμένου μήνα εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) η επέκταση του εμβολιασμού κατά της συγκεκριμένης μόλυνσης των βοοειδών στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, καλύπτοντας πλέον όλη την Π.Κ.Μ, με σκοπό τη δημιουργία βιολογικού φραγμού μετάδοσής της σε άλλες περιοχές της χώρας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται με γοργούς ρυθμούς από επίσημους κτηνιάτρους των Π.Ε, ενώ τονίζεται ότι αυτοί σε Θεσσαλονίκή, Χαλκιδική, Σέρρες και Κιλκίς, έχουν ολοκληρωθεί.

Στις 19.05.2016, το ΥΠ.Α.Α.Τ, με εγκύκλιό του, συστήνει ως μοναδική ασφαλή διαδρομή για τη διακίνηση ζώντων βοοειδών από το εξωτερικό, εκείνη μέσω Ιταλίας και Ηγουμενίτσας, αποφεύγοντας τη διακίνηση μέσω Σερβίας, FYROM και Βουλγαρίας, δεδομένου ότι, ειδικά στις δύο τελευταίες, επιβεβαιώνονται συνεχώς εστίες της νόσου και αυτές αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου. Στη Βουλγαρία μέχρι τις 20.05.2016 είχαν επιβεβαιωθεί 98 θετικές εκμεταλλεύσεις, ενώ στη FYROM, μέχρι τις 31.05.2016 επιβεβαιώθηκαν 152. Στις 05.06.2016 επιβεβαιώθηκε θετικό κρούσμα και στο νότιο τμήμα της Σερβίας.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της 20.05.2016, συγκροτήθηκε Εθνικό Κέντρο Ελέγχου της Ο.Δ.Β., μέλη του οποίου είναι κτηνίατροι των κεντρικών κτηνιατρικών υπηρεσιών (ΥΠ.Α.Α.Τ.), των αρμόδιων για τη νόσο κτηνιατρικών εργαστηρίων και της πανεπιστημιακής κοινότητας, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των τοπικών κέντρων ελέγχου της ασθένειας (ανά Π.Ε.) για την καταπολέμηση και την εκρίζωση του νοσήματος, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Π.Ε. Σερρών, από τις 07.04.2016 που επισημάνθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα μέχρι και σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 44 εστίες.

Στην Μ.Ε. Θεσσαλονίκης υπήρξε μόνο μία εστία στις 18.05.2016, στο Πολυδένδρι της τοπικής κοινότητας Εξαλόφου του Δήμου (εφεξής Δ.) Λαγκαδά, όπως επίσης μία εστία επιβεβαιώθηκε στην Π.Ε. Κιλκίς στις 27.05.2016, στο Βαπτιστή του Δ. Κιλκίς.

Το τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας, με εντολή του ΥΠ.Α.Α.Τ., όρισε με απόφασή του στις 20.05.2016 ζώνη αυξημένης επιτήρησης πλάτους 15 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με τη FYROM. Το πρώτο θετικό κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 24.05.2016 στο δημοτικό διαμέρισμα Αμπελιές του Δ. Πέλλας. Μέχρι σήμερα επιβεβαιώθηκαν 5 εστίες της νόσου (2 στο Δ. Πέλλας, 2 στο Δ. Αλμωπίας και 1 στο Δήμο Σκύδρας).

Στην Π.Ε. Ημαθίας επιβεβαιώθηκε στις 16.06.2016 μία εστία στη δημοτική κοινότητα Πλατέος του Δ. Αλεξάνδρειας ενώ στις 17.06.2016 επιβεβαιώθηκαν άλλες 2 εστίες στο Ταγαροχώρι και στο Σέλι του Δ. Βέροιας. Αναμένεται εργαστηριακό αποτέλεσμα για μία ακόμα εστία.

Όλες οι εστίες αφορούσαν ζώα τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί, ή εάν είχαν εμβολιαστεί δεν είχε παρέλθει ο απαραίτητος χρόνος για την επίτευξη ανοσίας.

Την 1η Ιουνίου 2016, το ΥπΑΑΤ πρότεινε επέκταση του εμβολιασμού κατά της Ο.Δ.Β. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας).

Μέτρα προφύλαξης

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζονται τα μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που πρέπει να εφαρμόζονται και τα οποία αποτελούν το πρώτο στάδιο αναχαίτισης της εισόδου νοσημάτων. Επιγραμματικά επισημαίνονται τα παρακάτω, τα οποία ούτως ή άλλως οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να εφαρμόζουν:

*Περίφραξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

*Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εκμεταλλεύσεων

*Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εκμεταλλεύσεων

*Τακτική απεντόμωση, μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις καθώς και καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.

*Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που επισκέπτονται άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

*Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

*Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση

*Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής

*Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εκμεταλλεύσεις.

*Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.

επιστροφή στην κορυφή