Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επιπτώσεις του BREXIT στον τουρισμό της Κ. Μακεδονίας

KASSANDRA-PELAGOS-APO-BO8WNA

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων

Μικρές απώλειες στον αριθμό των βρετανών τουριστών σε Χαλκιδική και Πιερία εκτιμάται ότι θα καταγραφούν το φετινό καλοκαίρι από το Brexit. Σύμφωνα με τους φορείς του τουρισμού, οι συνέπειες από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την Κεντρική Μακεδονία, καθώς δεν αποτελούσε κατεξοχήν τουριστικό προορισμό για τους Βρετανούς. Αντίθετα, εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την πτώση κατά 10% στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από Ρωσία και χώρες των Βαλκανίων, που οφείλεται στο προσφυγικό και τα προβλήματα στην έκδοση βίζας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζουν ότι η πτώση των Ρώσων, των Βούλγαρων, Ρουμάνων και άλλων Βαλκάνιων τουριστών οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Για τους τελευταίους, που επιλέγουν να έρχονται οδικώς στη χώρα μας και κυρίως σε προορισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, αποτρεπτικά φαίνεται να λειτουργεί το προσφυγικό ζήτημα και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, με πάνω από 26.000 πρόσφυγες να είναι εγκατεστημένοι σε κέντρα και καταυλισμούς σε πέντε νομούς.

Για τους Ρώσους, που αγαπούν ιδιαίτερα την Χαλκιδική και την επιλέγουν χρόνια τώρα ως βασικό τουριστικό προορισμό, ξενοδόχοι και tour operators επισημαίνουν ότι η μειωμένη κίνηση οφείλεται κυρίως στα προβλήματα με την έκδοση βίζας αλλά και στην υποτίμηση του νομίσματός τους.

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι η μειωμένη ζήτηση από τους βαλκάνιους τουρίστες, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, οφείλεται στο προσφυγικό. Θεωρώ ότι η περιοχή θα πληρώσει με έναν τρόπο τη λειτουργία των δεκάδων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, παρότι δεν σημειώνονται σοβαρά προβλήματα» τόνισε μιλώντας στη «Μ» ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θάνος Αλέξανδρος, προσθέτοντας ότι ο ενδοιασμός και ο φόβος των εν λόγω τουριστών είναι μεγαλύτερος γιατί επιλέγουν να ταξιδεύουν με αυτοκίνητο. Εκτίμησε όμως ότι η κατάσταση θα ανακάμψει πολύ σύντομα και η τουριστική κίνηση από τις βαλκανικές χώρες θα κυμανθεί και φέτος στα περσινά επίπεδα που ήταν υψηλά.

Σε ό,τι αφορά τους ρώσους τουρίστες, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού υποστηρίζει ότι τα προβλήματα με την έκδοση βίζας είναι πολλά, αν και όπως λέει αρχίζουν να επιλύονται σταδιακά, με αποτέλεσμα η πτώση να ήταν αναμενόμενη. «Θεωρώ ότι το πρόβλημα με τη βίζα είναι το ένα, καθώς το δεύτερο σχετίζεται με την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος (ρούβλι), γεγονός που είναι καθοριστικό για τον προγραμματισμό των διακοπών των ρώσων τουριστών» σημείωσε ο κ. Θάνος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη τι μπορούσε να ξοδέψει ο Ρώσος το 2013 και 2014. και τι μπορεί σήμερα.

Ο ίδιος μιλώντας για το επίμαχο θέμα της βίζας υπογράμμισε ότι ξενοδόχοι και tour operators δεν φαίνονται να συμμερίζονται το στόχο που ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν για ένα εκατομμύριο αφίξεις ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι οι φορείς του τουρισμού πιστεύουν ότι θα είναι θαύμα αν οι φετινές αφίξεις παραμείνουν στα επίπεδα του 2015, που κυμάνθηκαν μεταξύ 500.000 - 600.000.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων, η αδυναμία των προξενείων και των visa centers να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση (η Ελλάδα είναι η νούμερο ένα χώρα προορισμός για τους Ρώσους) και οι καθυστερήσεις στις θεωρήσεις βίζας, είχαν ως αποτέλεσμα διψήφια πτώση στις αφίξεις ρώσων τουριστών τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα από τον Απρίλιο έως και τα μέσα Μαΐου ήταν συχνό φαινόμενο οι ακυρώσεις πτήσεων, ενώ πολλά τουριστικά γραφεία αναγκάστηκαν να μισθώνουν μικρότερα αεροσκάφη ή να πραγματοποιούν δρομολόγια με κενές θέσεις.

Σε ό,τι αφορά την Πιερία, το δεύτερο τουριστικό προορισμό της Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου τονίζει ότι σχεδόν ποτέ δεν αποτελούσε κατεξοχήν τουριστικό προορισμό των Βρετανών.

«Έχουμε τουρίστες από τη Βρετανία, αλλά όχι μεγάλο αριθμό. Πιστεύω ότι η περιοχή μας δεν θα πληγεί άμεσα από το Brexit, όμως ως διοίκηση και ως πολιτικός βλέπω τα προβλήματα που ίσως αναδειχτούν από το μεγάλο αριθμό των παιδιών που σπουδάζουν ή εργάζονται εκεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της εγκατάστασης πολλών φοιτητών και επιστημόνων λόγω ανεργίας» τόνισε η κ. Μαυρίδου.

Πρόσθεσε ακόμα πως ο τουρισμός της Πιερίας είναι κατεξοχήν οδικός με Σέρβους, Πολωνούς, Ρουμάνους και άλλους Βαλκάνιους. Για τους Ρώσους πάντως είπε ότι έρχονται στην Πιερία, αλλά όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό, ωστόσο οι φορείς τους τουρισμού ελπίζουν φέτος ο αριθμός των ρώσων τουριστών να αυξηθεί λόγω του έτους ελληνορωσικής συνεργασίας.

Για τα ελληνικά νησιά, αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων οι αφίξεις των βρετανών τουριστών θα μειωθούν, ενώ θα υπάρξουν ακυρώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους προορισμούς στη Νότια Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι η Κύπρος, την οποία πέρυσι επισκέφθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο βρετανοί τουρίστες σε σύνολο 2,7 εκατ. αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό. Αντίστοιχα, την Ισπανία επισκέφθηκαν το 2015 πάνω από 15 εκατ. βρετανοί τουρίστες σε σύνολο 65 εκατ. αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό.

εφημερίδα "Μακεδονία"

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020