Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

18ο "Συναπάντημα" Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

SYNAPANTHMA-NEOLAIAS-PONTIWN

14-17 Ιουλίου στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο

Ένα ευρύ καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει το 18ο “Συναπάντημα” της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων που πραγματοποιείται από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα “Παναγία Σουμελά”, ενώ περιλαμβάνονται πολλές ακόμη δράσεις.

Θεατρική παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο με τίτλο “Έναν σπυρίν θυμίαμα” από τον Ποντιακό Σύλλογο Κολχικού “Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας”, μουσικό δρώμενο αφιερωμένο στη μαρτυρική Σάντα αλλά και πλούσιες παραδοσιακές βραδιές με λύρα και τραγούδι του Πόντου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα του 18ου “Συναπαντήματος” της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, που πραγματοποιείται στους χώρους του ιερού προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 14 έως 17 Ιουλίου από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα “Παναγία Σουμελά”, με τις ευλογίες του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.

“Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων των Ποντίων”, τονίζουν οι διοργανωτές.

Πέρα από το καλλιτεχνικό μέρος, το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό. Το φετινό συναπάντημα αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από επτακόσιοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, νέοι και νέες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους: Δρ. Θεοδόση Κυριακίδη με θέμα “Κείμενα και επιστολές στο Βατικανό αποκαλύπτουν τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού”, Θεόφιλο Πουταχίδη, αν. καθηγητή ΑΠΘ με θέμα “Οι φίλοι μας τα μικρόβια- Ο τσαχλαμάς, τα πεντικούδια και η ορμόνη της αγάπης ”, Κυριακή Χριστοφορίδου, συγγραφέα με θέμα “Τα παραμύθια της Ανατολής”, Νίκο Σοφιαννίδη, λυράρη με παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών, Αμπερίδου Σοφία, ζωγράφο με θέμα “Με το βλέμμα της προσφυγιάς”. Από τους νέους που αποτελούν μέλη του συναπαντήματος θα μιλήσουν: η Μαρτσέλλα Ανθρακοπούλου με θέμα “Η αρχιτεκτονική στον Πόντο” και ο Χριστόφορος Μαβίδης με θέμα “Προλήψεις και δεισιδαιμονίες Ποντίων”.

Tην Παρασκευή 15 Ιουλίου στην τελετή έναρξης του συναπαντήματος ως κεντρική εισήγηση θα αναπτυχθεί το θέμα: Διαδίκτυο - Υγεία - Αλήθειες. Η οργανωτική επιτροπή του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης, θα απονείμει τιμητική διάκριση στον Βασίλη Καρά για την προσφορά του στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος οι νεολαίοι θα παρακολουθήσουν στην πράξη την παρασκευή του τανωμένου τσορβά από τον ποντιακό σύλλογο Πολυδενδρίου Ασκού.

 

επιστροφή στην κορυφή