xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Μυστηριώδης θάνατος 32χρονου στη Μονή Εσφιγμένου στο Άγ. Όρος

moni esfigmenou

- Αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια; - Η υπόθεση ερευνάται από την Αστυνομία


Ερωτηματικά προκαλεί ο θάνατος ενός 32χρονου στο Άγιο Όρος, ο οποίος βρέθηκε σε μια λίμνη αίματος τα ξημερώματα της 23ης Αυγούστου, τη βόρεια – θαλάσσια πύλη της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος, έχοντας πέσει από παράθυρο του κτηρίου της Μονής, από ύψος περίπου 17 μ., με τις συνθήκες της πτώσεις του να παραμένουν άγνωστες μέχρι στιγμής.

Το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό καθώς για τον 32χρονος δεν είχε εκδοθεί «διαμονητήριο», το έγγραφο δηλαδή που εκδίδεται για κάποιον ο οποίος επισκέπτεται το Άγιο Όρος, όπου αναφέρεται η Μονή που θα επισκεφθεί, καθώς και οι ημερομηνίες παραμονής. Ωστόσο η Μονή Εσφιγμένου τελεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κατάληψης, από ζηλωτές μοναχούς, μία αδελφότητα την οποία δεν αναγνωρίζει το Άγιο Όρος και ακριβώς γι’ αυτό δεν μπορεί να εκδώσει «διαμονητήριο». Από την άλλη η «Νέα Αδελφότητα» της Μονής Εσφιγμένου, που ισχυρίζεται ότι είναι η «νόμιμη αδελφότητα της Μονής», που έχει εκδιωχτεί και διαμένει στις Καρυές, εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία για τον 32χρονο είχε εκδοθεί «διαμονητήριο» το 2011: «Από τα τηρούμενα στοιχεία του Γραφείου Προσκυνητών της Ουρανουπόλεως προκύπτει ότι επ’ ονόματι του νεκρού είχε εκδοθεί διαμονητήριο μόνο την 25 Μαρτίου του 2011 και ποτέ άλλοτε. Άρα είτε έκτοτε βρισκόταν συνεχώς στο Άγιον Όρος είτε εισήλθε αργότερα χωρίς διαμονητήριο, δηλαδή παρανόμως», τονίζοντας ότι: «Στη δεύτερη περίπτωση δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής χρόνος εισόδου, το πιθανότερο όμως είναι ότι ο θανών ανήκε στους φίλους της καταλήψεως, που συνηθίζουν να περνούν τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους λάθρα. Συναφώς δεν είναι δυνατή η ακριβής περιγραφή της σχέσεως του θανόντος με τους καταληψίες, αν τυχόν δηλαδή ήταν επισκέπτης-προσκυνητής ή στενότερος φίλος ή δόκιμος κλπ.». Παράλληλα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο θάνατος προσδιορίζεται στις 3.30 τα ξημερώματα της 23ης Αυγούστου, ενώ επισημαίνεται ότι «Άγνωστο από ποιον, εκλήθη λαϊκός Σέρβος γιατρός από την παρακείμενη Ιερά Μονή Χιλανδαρίου για να παράσχει υπηρεσίες».

Σύμφωνα πάντως με την Αστυνομία ο 32χρονος είχε άριστες σχέσεις με τους μοναχούς που έχουν καταλάβει τη Μονή Εσφιγμένου και συμπερασματικά εικάζεται ότι είτε επισκεπτόταν συχνά τη Μονή, είτε έμενε εκεί.
Σε κάθε περίπτωση την υπόθεση ερευνά η Αστυνομία, ώστε να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για ατύχημα, αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikifocus οι πρώτες εκτιμήσεις αποκλείουν την εγκληματική ενέργεια.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2