ΡΟΗ 24/7:

Θερινές εκπτώσεις: Πάνω από 10% απώλειες στα εμπορικά των Ν. Μουδανιών

moudania agora1

- Αρνητικός ο απολογισμός και στην υπόλοιπη Ελλάδα


Τελευταία μέρα των θερινών εκπτώσεων σήμερα, όμως δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου των Ν. Μουδανιών για μια γενικότερη ανάκαμψη της αγοράς σε αυτή την περίοδο, δεδομένης μάλιστα και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, τουλάχιστον μετά τον Ιούνιο. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών Γιώργος Λείβανος, μιλώντας στο halkidikifocus, στις φετινές εκπτώσεις καταγράφηκε πτώση του τζίρου πάνω από 10%, σε σχέση με το 2015, η οποία μάλιστα ήταν μια ιδιαίτερη σεζόν, αφού επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι και για ένα διάστημα τραπεζική αργία.
«Υπάρχει κλονισμός στην αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λείβανος, τονίζοντας ότι πολλοί επαγγελματίες είναι δυσαρεστημένοι και κάποιοι μάλιστα σκέφτονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους, ενώ ήδη 4 καταστήματα στην πόλη ξεπουλούν λόγω παύσης εργασιών.
Παρ’ ότι, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών, φέτος το ποσοστό των εκπτώσεων ήταν ιδιαίτερα υψηλό, κυμαινόμενο γύρω στο 50%, ενώ πολλοί έμποροι το ανέβαζαν ακόμη και στο 70%, δεν υπήρχε μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. «Είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει όλα τα νοικοκυριά, αλλά και της ποιότητας του τουρισμού», επεσήμανε ο κ. Λείβανος, εξηγώντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η κίνηση στην αγορά της πόλης στηριζόταν αρκετά στους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι όμως φέτος δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για ψώνια, ενώ οι λοιποί Βαλκάνιοι γενικότερα δεν ψωνίζουν στις διακοπές τους.

Αρνητικό το πρόσημο και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 70 Εμπορικών Συλλόγων για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών κατά την περίοδο των εκπτώσεων, προκύπτει πτώση της τάξης του 9,7%, κατά μέσο όρο, με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να διαπιστώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου, έως και 10%. Ωστόσο η ΕΣΕΕ εξάγει το συμπέρασμα ότι η γενικότερη εικόνα σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι είναι καλύτερη, παρ’ ότι ήταν μια περίοδος με πρωτόγνωρες ιδιαιτερότητες.

 

-

επιστροφή στην κορυφή