ΡΟΗ 24/7:

Κόκκινο κρέας – λευκό κρέας

paniskakis-10a
Ποια είδη ανήκουν σε κάθε κατηγορία


Επειδή πολλές φορές έχουμε πέσει επάνη στην ερώτηση περί χρώματος και κατηγορίας, σήμερα λέμε να δούμε ποιό ανήκει και που. Φυσικά, όλα αυτά δε θα τα γνωρίζαμε αν δεν παίρναμε τις σωστές συμβουλές από τον Αλέξανδρο Πανισκάκη.

paniskakis-3a

Κόκκινο κρέας

Κόκκινο κρέας θεωρείται το μοσχαρίσιο (βοδινό/βόειο) κρέας, το χοιρινό κρέας, το αρνί και το κατσίκι, καθώς και οποιοδήποτε παράγωγο αυτών, όπως ο κιμάς και τα παϊδάκια.

Στην κατηγορία του κόκκινου κρέατος κατατάσσονται και άλλα, «εξωτικά» είδη που καταναλώνονται σπανιότερα στη χώρα μας, όπως το κρέας αλόγου, το κρέας αγριόχοιρου, το κρέας ελαφιού, το κρέας πέρδικας, το κρέας φασιανού, το κρέας στουθοκαμήλου κ.α.

Αν και η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο, καθώς αποτελεί καλή πηγή θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

paniskakis-8a

Λευκό κρέας

Λευκό κρέας θεωρείται κυρίως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Δευτερευόντως, στην κατηγορία αυτή ανήκουν η πάπια και η χήνα αλλά και το ψάρι.

loukanika-paniskaki

Επεξεργασμένο κρέας

Επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικό) θεωρείται οποιοδήποτε κρέας έχει συντηρηθεί και διατίθεται εμπορικά έπειτα από προσθήκη αλατιού και συντηρητικών, όπως το μπέικον, το σαλάμι, το λουκάνικο και το πατέ.

Τα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια και άλλα αντίστοιχα προϊόντα κατατάσσονται στην κατηγορία του επεξεργασμένου κρέατος μόνο εάν έχουν υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία με προσθήκη χημικών συστατικών και/ή συντηρητικών.

paniskakis-6a
Για τις κατηγορίες κρέατος, διαβάσαμε στο onmed.gr

Οι φωτογραφίες, απεικονίζουν πραγματικά προιόντα, τα οποία είναι στη διάθεση μας, στο κρεοπωλείο του Αλέξανδρου Πανισκάκη.
paniskakis-logo300x300

επιστροφή στην κορυφή