ΡΟΗ 24/7:

"Τελευταίο αντίο" για τον Αντρέι Βάιντα

vaida

- Ο Πολωνός σκηνοθέτης είχε τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα, Όσκαρ και Χρυσή Άρκτο

 

Ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίου σκηνοθέτες του μεταπολεμικού κινηματογράφου, ο Πολωνός Αντρέι Βάιντα, πέθανε σε ηλικία 90 ετών.
Ο Βάιντα είχε σκηνοθετήσει πάνω από 40 ταινίες, ενώ είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1981 για τον «Άνθρωπο από Σίδερο» και το 2000 έλαβε τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του, ενώ το 2006 τιμήθηκε Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Ο Αντρέι Βάιντα εισήχθη στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κρακοβίας το 1946, όπου σπούδασε ζωγραφική και ειδικά τους ιμπρεσιονιστές όπως τον Πωλ Σεζάν. Από το 1950 και για τέσσερα χρόνια σπούδασε σκηνοθεσία στην Ανώτερη Κινηματογραφική Σχολή του Λοτζ. Αργότερα θα περιέγραφε τις πρωτοποριακές γαλλικές ταινίες που έβλεπε τότε σαν μια εμπειρία που του άνοιξε τα μάτια.
Εμφανίστηκε το 1955 με την ταινία «Η Γενιά», το 1957 παρουσίασε το «Κανάλ» και ένα χρόνο αργότερα το «Στάχτες και Διαμάντια», την τριλογία του για τη ζωή στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Πολωνία. Τα πιο πρόσφατα έργα του: «Κατίν» το 2007 και «Βαλέσα - Η Δύναμη της Ελπίδας» το 2013.

επιστροφή στην κορυφή