Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Εισαγγελέας για τα οικονομικά του ΟΑΣΘ

OAS8-GRAFEIA

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Έρευνα στα οικονομικά του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) διέταξε ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, ύστερα από την πολυήμερη επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων τους.

Ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα από το τμήμα περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί ο λόγος που έγινε η επίσχεση εργασίας, αλλά και η αιτία που ο Οργανισμός παρουσιάζει συσσωρευμένα ελλείμματα, με αποτέλεσμα να μη καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο της παραγγελίας, θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες, εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της Ασφάλειας και ανάλογα με τα αποτελέσματά της, θα εξεταστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις παρέμβασης του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος έχει το δικαίωμα από το νόμο, εάν και εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να διατάξει οικονομικό έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών, για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων.

Κατά τις ίδιες πηγές, η εισαγγελική παρέμβαση δεν συνδέεται με τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλλαν πριν από λίγες μέρες, για το θέμα του ΟΑΣΘ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Έρχεται δε, σε μία στιγμή που οι 2.300 εργαζόμενοι στον Οργανισμό, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες.

Επιφυλακτικός μεν, αλλά έτοιμος να πράξει ανάλογα, δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Δημήτρης Τσερμενίδης, επισημαίνοντας ότι εάν πληρωθούν οι 2.300 εργαζόμενοι στον Οργανισμό έως τις 12 Οκτωβρίου, τότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο να σηκώσουν χειρόφρενο από την προσεχή Πέμπτη.

Υπάρχει μία πληροφορία περί καταβολής της δόσης του Νοεμβρίου της κρατικής επιχορήγησης από το υπουργείο Μεταφορών, ύψους 3,04 εκατ. ευρώ, από τα 3,9 της μηνιαίας επιχορήγησης, όσα δηλαδή απαιτούνται για να εξοφληθεί ένας μήνας δεδουλευμένων και «εάν δούμε τα λεφτά στους λογαριασμούς μας, τότε δεν θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», επισήμανε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διευκρίνισε, ότι η επιφυλακτικότητά του οφείλεται στην ασυνέπεια στα λεγόμενα του υπουργού, στο πρόσφατο παρελθόν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, επισήμανε ότι σε επικοινωνία του με το υπουργείο Οικονομικών, ενημερώθηκε, ότι εντός των επόμενων ημερών θα μπουν στα ταμεία του Οργανισμού, χρήματα που οφείλει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΑΣΘ, έναντι της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής. Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται, είτε από το υπουργείο Εργασίας, για τις δωρεάν μετακινήσεις των ανέργων, είτε από το υπουργείο Παιδείας, για τις μετακινήσεις φοιτητών και μαθητών με μειωμένο εισιτήριο.

Η εξόφληση του προηγούμενου μήνα καταβάλλεται στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ κάθε 12 του επόμενου και στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες δύο ημέρες κρίνονται κρίσιμες για το τι μέλλει γενέσθαι.

επιστροφή στην κορυφή