Χταποδάκι στιφάδο
- Γράφτηκε από τον Αγιαννίδου Αθηνά
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΓΕΥΣΗ ΓΝΩΣΗ
- Εκτύπωση
Συνταγή για μερακλήδες και καλοφαγάδες. Χρειάζεται χρόνο, μαεστρία και διάθεση.
Να ξέρετε πως το τελικό αποτέλεσμα, θα σας ανταμείψει! Θα μοσχοβολήσει η κουζίνα σας και θα περιμένετε πως και πως να γίνει για να κάνετε την βουτιά σας...
Υλικά:
2 κιλά κρεμμύδι ξερό
3 σκ.σκόρδου
ελαιόλαδο
2 κ.σούπας πελτέ τομάτας
μπαχάρι
δάφνη
1 πρέζα γαρύφαλλο
κόκκους πιπεριού
αλάτι
ζάχαρη
για την προετοιμασία του χταποδιού...
1 χταπόδι περίπου 1 ½ κιλού
2 φύλλα δάφνης
3 μπαχάρια
330 ml coca cola
1 κ.σούπας ξύδι
Εκτέλεση:
Σε δυνατή φωτιά (9/9) ζεσταίνουμε καλά την κατσαρόλα μας και στην συνέχεια τοποθετούμε μέσα σε αυτήν το χταπόδι μας μόνο του. Μόλις αρχίσει να παίρνει ροδαλό χρώμα, γυρίζουμε πλευρά με σκοπό να πάρει χρώμα από παντού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (6/9) και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της προετοιμασίας του χταποδιού. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε να μαγειρευτεί για μια ώρα.
Το χταπόδι μας είναι έτοιμο και μάλιστα έχει δημιουργήσει μια σαλτσούλα που θυμίζει κόλλα. Την χρειαζόμαστε, αφού της προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό και δούμε να γεμίζει μια κούπα.
Σε μια τηγάνα (ή πλακερό) ρίχνουμε λαδάκι, στη συνέχεια το σκόρδο μας το οποίο έχουμε κόψει σε φέτες και τα κρεμμύδια, τα οποία έχουν κοπεί όπως για μια σαλάτα (ελαφρώς πιο χοντρά). Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και ανακατεύουμε καλά, να γυαλίσει καλά το κρεμμύδι μας. Μόλις δούμε ότι έχει αρχίσει να μαραίνεται, πασπαλίζουμε με 1 κ.σούπας ζάχαρη και κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και περιχύνουμε με το περιεχόμενο της κούπας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά από δυνατή σε μέτρια (5/9) και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί το κρεμμύδι μας. Μετά από 50 λεπτά της ώρας, προσθέτουμε το χταπόδι σε κομμάτια και τα σκεπάζουμε με το καπάκι, για να μαγειρευτούν μαζί, για άλλα 50 λεπτά. Τέλος, δυναμώνουμε τη φωτιά για να δέσει καλά η σάλτσα μας και το φαγητό μας να μείνει με το λαδάκι του.
Σερβίρεται ζεστό.
Χταπόδι ολόφρεσκο βρήκαμε στο ιχθυοπωλείο του Γιάννη Πανανού φυσικά.
Κρεμμυδάκι και σκορδάκι, στα ράφια της φρουτεμπορικής Καβάλογλου.
Τελευταία άρθρα από τον/την Αγιαννίδου Αθηνά
- Κάθε άνθρωπος, αρκεί να έχει θέληση και να ακολουθεί τις καθοδηγήσεις-συμβουλές του δασκάλου του μπορεί σε λίγα χρόνια να καταφέρει να συντάσσει ένα κείμενο στα αγγλικά, εκφράζοντας τα επιχειρήματα του ορθά και με πλούσιο λεξιλόγιο.
- Αμύγδαλο το αντιβιοτικό
- Μουσταλευριά: Παραδοσιακή αγιορείτικη συνταγή
- Πόσο καλός είσαι στο θέμα «ψάρι»;
- Κριθαρότο με άρωμα Μεσογείου