Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Στη Θεσσαλονίκη η μέθοδος δημιουργίας εμβρύου από τρεις βιολογικούς γονείς

babies from 3 parents 3

Θα παρουσιαστεί σε επιστημονικό συνέδριο

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Keynote Lecture) θα παρουσιαστεί απο την διακεκριμμένη ερευνήτρια Prof Choudhary απο την Αγγλία, η τεχνική μεταμόσχευσης πυρήνα ωαρίου και δημιουργία εμβρύου απο 3 βιολογικούς γονείς, το οποίο μόλις δημoσιεύτηκε στο Nature.

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η 1η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση «How ART is assisting Nature to Overcome Infertility». H Συνάντηση διοργανώνεται από το Πρότυπο Γυναικολογικό Κέντρo - Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «ASSISTING NATURE» και τελεί υπό την αιγίδα της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.

Στην υπό διοργάνωση συνάντηση έχουν προσκληθεί ως εισηγητές διακεκριμένοι ομιλητές από το Εξωτερικό και την Ελλάδα, από το χώρο της Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και εμπειριών πάνω σε επίκαιρα θέματα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Όπως εξηγεί ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Ευάγγελος Παπανικολάου "ο Αμπραχίμ Χασάν, πλέον πέντε μηνών, είναι το πρώτο παιδί το οποίο γεννήθηκε μέσω μιας νέας τεχνικής που χρησιμοποιεί DNA από τρεις γονείς. Η μητέρα του Αμπραχίμ, Ιμπντισάμ Σαμπάν, φέρει γονίδια του συνδρόμου Leigh, μία διαταραχή που επηρεάζει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα. Τα γονίδια της ασθένειας βρίσκονται στο DNA στα μιτοχόνδρια, τα οποία παρέχουν ενέργεια για τα κύτταρά μας και φέρουν ακριβώς 37 γονίδια, τα οποία παίρνουμε από τις μητέρες μας, ξεχωριστά από το μεγαλύτερο τμήμα του DNA μας, που βρίσκεται στον πυρήνα του κάθε κυττάρου μας.

Περίπου το 1/4 των μιτοχονδρίων της Σαμπάν έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Ενώ η ίδια είναι υγιής, το σύνδρομο Leigh ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους των πρώτων δύο παιδιών της.

Οι ειδικοί επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα από ένα από τα ωάρια της Σαμπάν και τον εισήγαγε σε ένα άλλο ωάριο προερχόμενο από δότρια, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Το ωάριο το οποίο προέκυψε, με το DNA του πυρήνα από τη Σαμπάν και το μιτοχονδριακό DNA από τη δωρήτρια, γονιμοποιήθηκε με σπέρμα του Χασάν.

Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος για τη δημιουργία πέντε εμβρύων, μόνο ένα εκ των οποίων αναπτύχθηκε φυσιολογικά και το παιδί γεννήθηκε υγιέστατο".

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 08:38
επιστροφή στην κορυφή