Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Σύσκεψη στο ΥΜΑ-Θ για το προσφυγικό

syskepsh-yma8

Αναλυτική έκθεση στον πρωθυπουργό θα αποστείλει η Μ. Κόλλια-Τσαρουχά

Θέματα που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων ενόψει του χειμώνα, την εκπαίδευση και την ολοκλήρωση των εμβολιασμών των προσφυγόπουλων, την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων, την ασφάλεια και την πυρασφάλεια στα κέντρα φιλοξενίας εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

«Θα γίνει μια έκθεση που θα δώσω στον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο ώστε να υπάρχει ενημέρωση με κάθε λεπτομέρεια για όσα συμβαίνουν εδώ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, σε συνεργασία και με τον κ. Μουζάλα ο οποίος έχει την άμεση αρμοδιότητα παρακολούθησης του θέματος», επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Τσαρουχά.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι τέθηκαν ακόμη στη σύσκεψη ζητήματα ενημέρωσης και των προσφύγων και του τοπικού πληθυσμού και τόνισε ότι από την πλευρά της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρός της Λάζαρος Κυρίζογλου διαβεβαίωσε εκ μέρους των δημάρχων για τη βούλησή τους να συμβάλλουν στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Για τα θέματα υγιεινής είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση από την πλευρά του ΕΚΕΠΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ και των υγειονομικών περιφερειών της περιοχής ενώ για θέματα ασφάλειας και πυρασφάλειας έγινε ενημέρωση από εκπροσώπους της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα των δημάρχων αλλά και της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας για την κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα σημείωσε: «Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα παρακολουθείται. Ετοιμάζονται συγκεκριμένες περιοχές όπου θα μεταφερθούν πρόσφυγες. Άλλα κέντρα φιλοξενίας θα κλείσουν, άλλα θα μείνουν ενεργά και θα βελτιωθούν. Οπωσδήποτε γίνεται εργώδης προσπάθεια ώστε να μπουν (οι πρόσφυγες) σε προκάτ κατοικίες και να αποφευχθεί η χρήση σκηνών. Υπάρχει κινητικότητα σε καθημερινή βάση από κάθε εμπλεκόμενο φορέα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο συντονιστής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το προσφυγικό, Χάρης Αηδονόπουλος.

«Μετέφερα τις απόψεις και τις προτάσεις των δημάρχων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν εντός των ορίων τους κέντρα φιλοξενίας και επισήμανα την ανάγκη για περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσφύγων που σήμερα είναι 16.000 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επισήμανα επίσης την ανάγκη για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων και σε σχολεία γειτονικών δήμων από εκείνους που έχουν κέντρα φιλοξενίας», σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ένταξης λειτουργίας των ΜΚΟ σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και της καλύτερης ενημέρωσης όλων προς αποφυγή αντιδράσεων.

επιστροφή στην κορυφή