Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Άφυτο Χαλκιδικής

afitos-3-980x550

Ο Κτήτορας του γραφικού χωριού της Κασσάνδρας

Στη Βόρεια Ελλάδα ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου συνδέεται άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι ο πολιούχος της και κάθε χρόνο η μνήμη του τιμάται με κατάνυξη και ξεχωριστή λαμπρότητα.

Στη Χαλκιδική, αυτήν την ημέρα την τιμητική της έχει η γραφική Άφυτος της Κασσάνδρας, όπου στο κέντρο του χωριού δεσπόζει επιβλητικός ο κεντρικός Ιερός Ναός, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα, Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, κτίσθηκε το 1858 στα ερείπια παλαιότερου ναού αφιερωμένου στον ίδιο Άγιο ο οποίος καταστράφηκε το 1821, στο Χαλασμό της Κασσάνδρας, όπως και ολόκληρο το χωριό.

Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο, νάρθηκα και αυλή. Κτίσθηκε από βορειοηπειρώτες τεχνίτες με την προσωπική βοήθεια των κατοίκων του χωριού. Μεγάλη ήταν η συνδρομή του Σιμωνοπετρίτη μοναχού Φίλιππου.

Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο με ζωγραφιστό φυτικό διάκοσμο και κοσμείται με εικόνες του 19ου αιώνα έργα του Γεωργίου Αθανασίου από την Γαλάτιστα.

Στο κεντρικό κλίτος του ναού υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Αφυτιώτισσας έργο του 14ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την χερσόνησο υπάρχουν πάνω από 200 Ιεροί Ναοί και εξωκλήσια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο από αρχιτεκτονικής άποψης όσο και θρησκευτικής αξίας.

 

AFYTOS-PLATEIA-EKKLHSIA

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 09:56
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos