Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Απειλούνται με κατάσχεση των επιδοτήσεων εκατοντάδες αγρότες

agrotikes-epidotiseis-agrotes 800x541

Διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών

Βροχή κατασχετηρίων φτάνει στα χέρια των αγροτών τις τελευταίες ημέρες. Μιλάμε για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων από συγκεκριμένη τράπεζα προς αγρότες για οφειλές σε τράπεζες που είναι υπό εκκαθάριση ή δεν υφίστανται πλέον στο νέο τραπεζικό τοπίο. Μάλιστα έχει ξεκινήσει ένας άτυπος «πόλεμος» μεταξύ των συστημικών τραπεζών για να «επαναφέρουν» τους πρώην πελάτες τους, που αποφάσισαν να αλλάξουν τραπεζικό ίδρυμα, από τους οποίους ζητούν να ανοίξουν λογαριασμό σε αυτές για το ΟΣΔΕ, ώστε να υπάρξει κάποιος διακανονισμός. Επίσης πολλοί παραγωγοί που έχασαν την ρύθμιση για τα χρέη προς το δημόσιο (δεν πλήρωσαν την τελευταία δόση) έχουν δει να μπλοκάρονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους. Οι παραγωγοί φοβούνται ότι με όλα αυτά δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα της βασικής ενίσχυσης που έχουν τόσο ανάγκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στα κατασχετήρια που φτάνουν στους αγρότες αναγράφονται ότι μπλοκάρονται «επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από οποιονδήποτε άλλον φορέα, επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου ή επιστροφής οποιαδήποτε φόρου».

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για αυτό το θέμα εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ). Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Νίκος Παυλονάσιος, αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ και πρόεδρος της ΕΝΑ Λάρισας, «το πρόβλημα υπάρχει σε παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Η κοινοτική νομοθεσία και ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Χόγκαν έχει δηλώσει ότι οι επιδοτήσεις των αγροτών είναι ακατάσχετες και θα πρέπει να φτάνουν στα χέρια των παραγωγών.

Το παράδοξο είναι ότι στην χώρα μας έχει νομοθετηθεί το «ακατάσχετο» των επιδοτήσεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά όχι για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δηλαδή όταν μπαίνουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν είναι επιδότηση ρωτάμε το Υπουργείο Οικονομικών».

Η ΠΕΝΑ τονίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι καμία τράπεζα και κανένας ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο όταν κάποιος αγρότης έχει οφειλές.

Είναι αδιανόητο και ανήθικο η Πολιτεία να επιτρέπει την κατάσχεση ευρωπαϊκών χρημάτων, τα οποία δικαιούται ο Έλληνας αγρότης και στα οποία βασίζεται για να επεκτείνει την αγροτική του δραστηριότητα και να συνεχίσει να καλλιεργεί και να επενδύει στον πρωτογενή τομέα.

Είναι επίσης πρωτοφανές να δίνεται πλέον η δυνατότητα σε τράπεζα να προχωρεί σε κατασχέσεις λογαριασμών αγροτών οι οποίοι είχαν οφειλές σε τράπεζες που είναι υπό εκκαθάριση ή δεν υφίστανται πλέον στο νέο τραπεζικό τοπίο.


«Οι αγροτικές επιδοτήσεις, το τελευταίο οικονομικό στήριγμα του αγρότη, κινδυνεύουν να μην φτάσουν ποτέ στα χέρια του. Ακόμη κι αν κατατίθενται σε άλλη τράπεζα, μπορεί να γίνει κατάσχεση υπέρ τρίτου από την τράπεζα που έχει «αναλάβει» τα δάνειά του. Αυτό είναι απίστευτο. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού ποτέ άλλοτε το θεσμικό πλαίσιο δεν επέτρεπε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων από τράπεζα σε τράπεζα», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α. και προσθέτει:

«Η Π.Ε.Ν.Α. δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Θα προστατεύσει με ότι μέσο διαθέτει το νέο αγρότη και θα προασπίσει το δικαίωμά του να διαχειρίζεται ο ίδιος τα χρήματα που του ανήκουν».

agrotypos.gr

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos