Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Παρέμβαση ΠΕΔΚΜ για τις συμβάσεις καθαριότητας

kirizoglou

Επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου επισημαίνει την θεσμική «ανορθογραφία» και την δημοσιονομική ανακολουθία, που συντελείται με την πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία (άρθρο 16 του Ν. 4429/2016), η οποία προβλέπει την αυτοδίκαιη παράταση ατομικών συμβάσεων καθαριότητας χωρίς να μεριμνά για την κάλυψη της αντίστοιχης δαπάνης, την οποία καλούνται να επωμισθούν οι αφυδατωμένοι δημοτικοί προϋπολογισμοί. Ο κ. Κυρίζογλου υπογραμμίζει πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας υπέβαλε εγκαίρως νέα διατύπωση της επίμαχης διάταξης και ζητεί από τους Υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ε. Τσακαλώτο και Χ. Βερναρδάκη να διορθωθεί η ψηφισθείσα διάταξη με την υιοθέτηση της συγκροτημένης πρότασης της ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα το κείμενο της επιστολής αναφέρει:

"Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
η ψήφιση του άρθρου 16 του πρόσφατου Ν. 4429/2016 (ΦΕΚ Α΄ 199/21-10-2016) αποδεικνύει πως νομοθετική και εκτελεστική εξουσία αγνοούν, αν δεν περιφρονούν, επιδεικτικά τις έγκαιρες επισημάνσεις, τις δικαιολογημένες ανησυχίες, τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με αιφνιδιαστικά κατατεθείσα, σε άσχετο νομοσχέδιο, εκπρόθεσμη τροπολογία (Γεν689/Ειδ76/4-10-2016) προβλέφθηκε η αυτοδίκαιη παράταση των ατομικών συμβάσεων καθαριότητας είτε αυτές τελούν εν ισχύι είτε έχουν λήξει 60 ημέρες πριν· τόσο η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρ. 75 § 2 του Συντάγματος), όσο και η Ειδική Έκθεση (άρθρ. 75 § 3 του Συντάγματος) επί της ως άνω τροπολογίας υπογράμμισαν την έλλειψη εκτίμησης του δημοσιονομικού κόστους των προτεινόμενων ρυθμίσεων (κόστους το οποίο επωμίζονται, απροειδοποίητα και απρογραμμάτιστα, οι αφυδατωμένοι δημοτικοί προϋπολογισμοί).

Παρά την έκφραση των διαμαρτυριών, των επιφυλάξεων και των αντιρρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και παρά την, εκ μέρους της ΚΕΔΕ, κατάθεση νέας διατύπωσης της επίμαχης διάταξης (ώστε αυτή να έχει δυνητικό χαρακτήρα και, για την εφαρμογή της, να απαιτείται απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου καθώς και βεβαίωση της αρμόδιας δημοτικής οικονομικής υπηρεσίας για την ύπαρξη αντίστοιχης πίστωσης), η θεσμική «ανορθογραφία» και η δημοσιονομική ανακολουθία ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του άρθρου 16, του οποίου η τελική μορφή όχι μόνον αγνοεί παντελώς τις αυτοδιοικητικές προτάσεις, αλλά «απλουστεύει» ριζικά ακόμη και την μητρική του τροπολογία: τώρα πλέον η αυτοδίκαιη παράταση καταλαμβάνει και τις εν ισχύει συμβάσεις αλλά και εκείνες που έχουν λήξει 90 (και όχι 60) ημέρες πριν (!) και μάλιστα χωρίς καμία προϋπόθεση. «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» (άραγε η «παρέκκλιση» σημαίνει ότι δεν απαιτείται ούτε καν η ύπαρξη πίστωσης στον οικείο προϋπολογισμό;).

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί, η εμμονή στην ψήφιση της «παρέκκλισης» του άρθρου 16, και μάλιστα απογυμνωμένου ακόμη και από αυτές τις προσχηματικές προϋποθέσεις της αρχικής τροπολογίας, δημιουργεί ένα πλαίσιο, από το οποίο μόνον προβλήματα θα προκύψουν.

Γι’ αυτό παρακαλούμε για μια ακόμη φορά για την άμεση διόρθωση της ψηφισθείσας διάταξης, με την υιοθέτηση της συγκροτημένης πρότασης της ΚΕΔΕ" καταλήγει η επιστολή.

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos