Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Την Κυριακή ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς

29-81611agios dimitrios

Εκδηλώσεις από τους φορείς της πόλης

Mε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων θα γιορταστεί την Κυριακή για πρώτη φορά επίσημα η επέτειος της 30ης Οκτωβρίου του 1944, που καθιερώθηκε ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει ξεναγήσεις στα σημεία όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας αφιερωμένης στη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής και των απελευθερωτών της πόλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10.15 το πρωί θα γίνει επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα μιλήσουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,

Στις 11 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού

Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος που κατάρτισε ο δήμος Θεσσαλονίκης θα γίνουν τρεις ξεναγήσεις στα σημεία της πόλης όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα, που θα ξεκινήσουν από το Δημαρχείο στις 12.00 στις 12.30 και στις 13.00, αντίστοιχα. Τις ξεναγήσεις θα πραγματοποιήσουν η δρ. Ιστορίας του ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής, Σπύρος Κουζινόπουλος και ο ιστορικός ερευνητής και συλλέκτης, Μάνος Μαλαμίδης, μέλη της οργανωτικής Επιτροπής για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944.

Στις 13.30, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας, αφιερωμένης στη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής και των απελευθερωτών της πόλης, στην ανώνυμη οδό που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, ως νοητή συνέχεια της Λεωφόρου Νίκης και στην οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποδώσει την ονομασία «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου 1944». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν δρώμενο με απαγγελία ποιημάτων, εμπνευσμένων από την περίοδο της Κατοχής και της απελευθέρωσης της πόλης μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, κατά την άφιξη των πολιτών που θα πάρουν μέρος στις ξεναγήσεις

Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης πανηγυρική εκδήλωση με τίτλο «30 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής». Θα μιλήσει η δρ. Ιστορίας του ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα, με θέμα «30 Οκτωβρίου 1944, η πόλη ελεύθερη ‘’Λαός Θεσσαλονίκης έξαλλος από ενθουσιασμόν […]’’» και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, TV100.

Μετά την πανηγυρική εκδήλωση θα εγκαινιαστεί, στο φουαγιέ του δημαρχείου, έκθεση τεκμηρίων και αρχειακού υλικού από το ιστορικό και συλλεκτικό αρχείο του Μάνου Μαλαμίδη, στο φουαγιέ του Δημαρχείου με τίτλο «30/10/1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη – 30/10/2016: Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής».

Κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στις εκδηλώσεις

Κάλεσμα στον λαό της πόλης να πάρει μαζικά στις αυριανές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης από τους Ναζί απευθύνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Σε μια περίοδο που η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο φασισμός σηκώνουν κεφάλι στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ιστορική μνήμη αποτελεί μία απάντηση στους κήρυκες της μισαλλοδοξίας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθύνει κάλεσμα για παρουσία 11.30 το πρωί, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη Νέα Παραλία, απέναντι από το Δημαρχείο, στην τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, όπου θα δώσει το «παρών» και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Στη συνέχεια θα γίνει περίπατος μνήμης ο οποίος θα καταλήξει στο Βασιλικό Θέατρο. Εκεί θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης προς τιμήν των ανδρών και γυναικών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos