xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Η Θεσσαλονίκη γιόρτασε για πρώτη φορά την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς

CwAtlVnWcAUdZpA

Περίπατος Μνήμης και ονοματοδοσία του δρόμου που περνά μπροστά από Βασιλικό Θέατρο - Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

 

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός της επετείου της 30ής Οκτωβρίου 1944, ημέρα που απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, γιορτάστηκε σήμερα Κυριακή 30 Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και συνεχίστηκαν με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ο "περίπατος μνήμης" που οργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και ξεκίνησε από το Δημαρχείο της πόλης και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας αφού πέρασε από διάφορες στάσεις. Στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου έγινε σύντομη αναφορά στον πόλεμο του 1940 και στις θυσίες των Θεσσαλονικέων.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της οδού που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, από το Λευκό Πύργο έως το Δημαρχείο σε "Λεωφόρος 30ής Οκτωβρίου", ενώ τοποθετήθηκε μαρμάρινη στήλη στην οποία αναγράφεται: «Στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944».
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, καθώς και Βουλευτές της Θεσσαλονίκης.

CwAtlVqWYAAZAeE

Το μήνυμα του Απ. Τζιτζικώστα

Στην ομιλία του στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, μετά την επίσημη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες κυρίως στο εξωτερικό της χώρας, για τα εθνικά θέματα.
«Τα προκλητικά, επεκτατικά παραληρήματα που τελευταία ακούσαμε, αλλά και η διαρκής προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε θα γίνουν ποτέ αποδεκτά. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου ήταν, είναι και θα είναι Ελληνικά. Και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους», ήταν το πρώτο μήνυμα του κ. Τζιτζικώστα.
Το δεύτερο μήνυμά του αφορούσε στην Ευρώπη: «Οι λαοί μας έζησαν τεράστια δεινά. Και από τότε αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, πετυχαίνοντας να θεμελιώσουμε την ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία, για διάστημα μεγαλύτερο από ποτέ, στο παρελθόν. Σήμερα, που οι προκλήσεις είναι ακόμα πιο μεγάλες και πιο σύνθετες, όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη στην πράξη. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, μόνο έτσι θα αποδείξουμε ότι μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος».
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «η ημέρα αυτή, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ένα πράγμα δείχνει ότι οι Έλληνες έχουμε τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, την πίστη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία, στο DNA μας».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στον ηρωισμό, την αυτοθυσία και το παράδειγμα των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που όπως είπε «αναγέννησαν το όραμα για μια Ελλάδα ελεύθερη, χωρίς εξαρτήσεις», καλώντας όλους τους Έλληνες να θυμούνται, να τιμούν και να εμπνέονται από την ιστορική κληρονομιά τους.
«Η σημερινή δεν είναι μία ακόμη επέτειος στον κατάλογο των εθνικών επετείων. Αποτελεί πράξη αναγνώρισης στις θυσίες των αγωνιστών, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλης από το ναζιστικό ζυγό, στις 30 Οκτωβρίου του 1944. Μία επέτειος, που αντιστέκεται στη λήθη και την απάθεια. Αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία, αυτό είναι ότι η ιστορική λήθη, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, όχι για κάθε λαό μεμονωμένα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και πρέπει τα εγκλήματα που ως λαός υποφέραμε, αλλά και οι θρίαμβοι που ως λαός πετύχαμε, να μένουν ζωντανά στη μνήμη μας ως μαθήματα ζωής, που μας διδάσκουν, μας οδηγούν και μας κινητοποιούν. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορική αλήθεια, αλλά και προς τις μελλοντικές γενιές που ακολουθούν, να θυμόμαστε και να αναβιώνουμε τις ιστορικές σελίδες του παρελθόντος. Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, οικονομικές και άλλες, που έχουμε μπροστά μας. Και βεβαίως, έχουμε ιερό καθήκον να μην επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, να αναβιώσουν, γεγονότα που στο παρελθόν οδήγησαν στο χάος, στις θηριωδίες και σε ολοκαυτώματα. Έχουμε ευθύνη λοιπόν να μην επιτρέψουμε την άνοδο των άκρων σε Ελλάδα και Ευρώπη», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «ιερό χρέος» των Ελλήνων να προστατέψουν και να υπερασπιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της πατρίδας και τόνισε ότι από φέτος και για πάντα η Θεσσαλονίκη θα τιμά ξεχωριστά την επέτειο της απελευθέρωσής της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, θα θυμάται και θα τιμά τους ήρωες του τόπου και του έθνους.

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos