Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

«Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΣτΕ» υποστηρίζουν οι αστυνομικοί

15ea11673eb372b1cc48d1e68527a4df XL

Τι αναφέρουν εκπρόσωποί τους

Διευκρινίσεις αναφορικά με την αναγκαιότητα εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα μισθολογικά τους ζητήματα από την κυβέρνηση, δίνουν οι εκπρόσωποι των Αστυνομικών.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα του αγώνα μας αρκετοί είναι αυτοί που έχουν διερωτηθεί για το ποιοι είναι οι αστυνομικοί που ζητούν διαφορετική μεταχείριση από τον υπόλοιπο λαό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να περάσει κάτι τέτοιο στην κοινωνία» υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χαλκιδικής και αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ, Γιώργος Αρχοντόπουλος.

Επικαλούμενος το αιτιολογικό των αποφάσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας σημειώνει πως «μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να καταλάβει γιατί ο αστυνομικός διαφέρει από τους υπόλοιπους Δημόσιους αλλά και Ιδιωτικούς Υπαλλήλους».

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με το Άρθρο 23 παρ.2 του Συντάγματος, ‘’…Απαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς και σε αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας…’’, ’’η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφαλείας και λειτουργεί με δικούς της οργανικούς νόμους… Το αστυνομικό προσωπικό έχει ιδιαίτερη ιεραρχία, αντίστοιχη της στρατιωτικής και δικούς της κανόνες πειθαρχίας και δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό αυτό, οι διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους’’.’’ Όλες οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και το προσωπικό της, τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος, την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και της έννομης τάξης και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες και οι ειδικοί φρουροί θεωρούνται ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή τους’’.

Όπως εξηγεί, «η εθνική άμυνα, η δημόσια τάξη και η κρατική ασφάλεια, ειδικότερες εκφάνσεις των οποίων αποτελεί η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος, ως κατεξοχήν δημόσιες εξουσίες και εκφράσεις κυριαρχίας, αποτελούν αρμοδιότητες αναπόσπαστες από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Για το λόγο αυτό η άσκηση των επιμέρους αρμοδιοτήτων που συγκροτούν την αποστολή των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, μη δυνάμενη, καταρχήν, να παραχωρηθεί σε ιδιώτες ασκείται, μέσω των σωμάτων αυτών, μόνον από το κράτος.

Έτσι λοιπόν για την εκπλήρωση της συνταγματικής τους αποστολής, τόσο οι ένοπλες δυνάμεις όσο και τα σώματα ασφαλείας αποτελούν στρατιωτικώς οργανωμένα σώματα, με αυστηρή ιεραρχική δομή και λειτουργία, βασισμένη στην απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων της πειθαρχίας και της υπακοής των κατωτέρων προς τους ανωτέρους τους, οι δε υπηρετούντες σε αυτά δεν αποτελούν πολιτικούς, αλλά στρατιωτικούς υπαλλήλους. Επίσης αναφέρεται ότι λόγω της ιδιαίτερα επικίνδυνης αποστολής των σωμάτων αυτών, οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας τελούν υπό ιδιαίτερο εξουσιαστικό καθεστώς.

Η ειδική αυτή σχέση εξουσιάσεως προς το κράτος, συνεπάγεται αυξημένες υπηρεσιακές και εξωυπηρεσιακές υποχρεώσεις, περαιτέρω δε καθιστά συνταγματικά επιτρεπτούς τους ειδικούς περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι δεν θα ήταν ανεκτοί εάν επιβάλλονταν στους λοιπούς πολίτες, όπως του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και επαγγελματικής ελευθερίας, του δικαιώματος εκφράσεως και των δικαιωμάτων συνενώσεως και συναθροίσεως.

Ακόμα η διαρκής ετοιμότητα και η αυξημένη επιφυλακή συνεπάγεται αποκλειστική ενασχόληση και συνακόλουθα απαγόρευση ασκήσεως άλλου επαγγέλματος ή παροχή επ’ αμοιβή έργου. Αναγνωρίζει χαρακτηριστικά ότι αντιστάθμισμα των ανωτέρω απαγορεύσεων και περιορισμών και των ειδικών συνθηκών εργασίας, οι οποίες συνεπάγονται αυξημένους κινδύνους για τη ζωή και την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και αναγνώριση της σημασίας της αποστολής που επιτελούν, αποτελεί η ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση τους, την οποία διαχρονικώς επιφύλαξε ο νομοθέτης.

Η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, εγγυάται την διαμόρφωση του ύψους των αποδοχών με κριτήρια όχι μόνο τον κλάδο, τον βαθμό και τα καθήκοντα του υπαλλήλου αλλά υπόψη και κριτηρίων, όπως οι ιδιαίτερες συνθήκες ασκήσεως και η επικινδυνότητα του επαγγέλματος ώστε οι αποδοχές να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής για το Κράτος, αποτελεί πρόσθετη θεσμική εγγύηση που εξασφαλίζει την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας».

Ο Γ.Γ. της Ένωσης Αστυνομικών Χαλκιδικής επισημαίνει πως «ο Αστυνομικός παρά τις όποιες απαγορεύσεις και υποχρεώσεις που έχει λόγω της φύσης του επαγγέλματος, καλείται καθημερινά όχι μόνο απλά να συμμετάσχει,στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε όλα τα εθνικά και κοινωνικά θέματα που συνεχώς ανακύπτουν, που τηρουμένων των αναλογιών και των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, τα διαχειρίζεται όλα, τις περισσότερες φορές με άριστο τρόπο».

«Καλό θα ήταν πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για μισθολόγιο ή οτιδήποτε συναφή που θα αφορούν τα σώματα ασφαλείας αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις, αυτό να γίνει αφού διερωτηθούν, όχι για το ποιοι είναι οι αστυνομικοί, αλλά το τι μπορούν να διαχειριστούν, χωρίς να είμαστε εμείς πάντα εκεί, πιστοί στο καθήκον» καταλήγει ο κ. Αρχοντόπουλος.

επιστροφή στην κορυφή